A Deep Purple basszusgitárosa az ausztrál Heavy magazinnak nyilatkozott a zeneipar hanyatlásáról, az értékrendek átalakulásáról.

Roger Glover Deep Purple

„A ’60-as, ’70-es években, a bakelitlemezek fénykorában csak két dolog számított: a zene és a sport, mert csak ezek valamelyike segíthetett kiemelkedni a szegénységből. Ha valaki a zenészi vagy a sportolói pályát választotta, annak esélye volt a sikerre, arra, hogy megvalósítsa az álmait. Azóta viszont akkorát ugrott a technológia, hogy a zene csak egy szórakozási forma lett a sok közül, és már nem annyira fontos. A zene a hősidőkben majdnem olyan volt, mint a vallás, a rajongók úgy követtek, mint egy prófétát, de manapság ez egészen másképpen van. Minden a sztárságról, a gyors sikerről, a hírnévről szól, de az ilyen dolgok nem igazán fontosak számunkra. Minket mindig is csak a zene érdekelt, mi már csak ilyen régimódiak vagyunk.” – mondta Roger Glover.

 

 

Szóba került a bakelitlemez-üzlet mostanában tapasztalható újjászületése, ugyanis állítólag a fizikai hanghordozók egyharmada már ebben a formátumban talál gazdára. „Az utóbbi években több vinylt dedikáltam, mint CD-t. Egy ilyen lemezt megfogni olyan izgalommal tölt el, amelyet semmilyen streaming vagy letöltés nem adhat meg, mert ez a zene kézbe vehető formája. 100 év múlva talán már senki se fogja tudni, hogy mi az a bakelitlemez, és úgy fogunk nézni rá, mint ma Edison találmányaira, vagy a múlt századfordulós Victrola lemezjátszókra. De egyelőre létezik, és örülünk neki, mert nagyszerű dolog.”

A Deep Purple új albuma egy héttel ezelőtt jelent meg ’Whoosh!’ címmel, a lemezismertetőnket a linkre kattintva elolvashatod, ha még nem tetted meg.

Megosztás