Az afrobeat progresszív úttörője, az Osibisa bemutatta vadonatúj kislemezének, a Doualának videóját, mely áprilisban megjelenő új, 18. nagylemezüknek az előhírnöke.

Osibisa

Hívják őket afropopnak is, de azért itt olyan zenei megoldások vannak, mint például Santanánál, szóval maradjunk annál, hogy ők komoly latin rock hagyományokkal rendelkező fúziós muzsikát játszanak, melyben ott van a jazz, funk és a rhythm and blues is. A március 5-én megjelenő kislemez a legendás kameruni zenész, Manu Dibango életének állít ünnepélyes emléket, aki tavaly március 24-én halt meg koronavírus-fertőzésben (és akinek világhírű slágerét, a Soul Makossát olyan sztárok is feldolgozták, mint Rihanna, Arthur Baker és Michael Jackson).

 

 

A Douala a zenekar hamarosan megjelenő ‘New Dawn’ albumának előhírnöke, melyet a Marquee Records ad ki április 21-én. „A Douala volt az egyik legegyszerűbb dal, amit az albumra készítettünk, bár csak tizenharmadjára jött össze; szóval ez elég megtévesztő lehet – mondta Robert Bailey, a banda eredeti billentyűse. – Végül nagyszerű táncolnivaló lüktetése lett, és megérte a ráfordított időt és erőfeszítést. Az általam játszott billentyűs témák minimálisnak mondhatók, de pont a zene hangulatának megfelelőek. Most ez az egyik kedvenc számom az albumról.”

„Az Osibisát nagyon szoros kapcsolat fűzi a kameruni Doualához, mivel az Osibisa volt basszusgitárosa és zeneszerzője, Jean Dikoto Mandengue doualai őslakos – tette hozzá Gregg Kofi Brown gitáros. – Jean Dikoto egy zenekarban is játszott Manu Dibangóval, így számomra nagyon könnyű volt olyan szöveget írni, mely mindkét legenda előtt egyszerre tiszteleg. Dikoto basszusgitározott Johnny Hallyday francia rocklegendával is, így mindig volt benne némi rock’n’roll becsípődés, ugyanakkor méltóságteljes volt, mint egy Francia Nyugat-Afrika-i úriember. És természetesen ott van Douala legsikeresebb szupersztárja, Manu Dibango, akinek lendületes Soul Makossa című dalát az a megtiszteltetés érte, hogy olyan sztárok dolgozták fel, mint Michael Jackson vagy Rihanna. Az Osibisa sokszor ugrott be Manu helyett, amikor valamilyen oknál fogva nem tudott fellépni.”

Az 1969-ben alakult Osibisa legnagyobb slágere, a Sunshine Day 46 éve született, de a csapat egy 15 éves kihagyást követően azóta is dolgozik, hazánkban sikereik csúcsán, 1979-ben jártak a Kisstadionban, majd 2010-ben tértek vissza a Stargarden megnyitójára.

Megosztás