A Tankcsapdához hasonlóan több zenekar elkezdett koncerteket megosztani az interneten. Van, aki a régi bulikat porolta le, de egyesek teljesen új koncertélményt kínálnak, sokszor azonban nem ingyen.

Concerto Music - korona

Persze az vesse rájuk az első követ, aki nem így csinálná. A koronavírus-járvány alaposan legyengítette a zeneipart is, a zenészeknek pedig az eddig is nehéz helyzete még nehezebbé vált. Van, aki közösségi finanszírozáson alapuló kampányokkal gyűjt pénzt következő projektjére – legyen akár az egy karantén zenei összefogás, mint Devin Townsendé –, és pótolja ezzel a turnézással kieső bevételeket.

Idehaza a Tankcsapda lépett néhány napja egy nagyot és szervezett egy online koncertet, mely igen nagyszabásúra sikerült, de nem ők az egyetlenek, akik így próbálnak eljutni a rajongóikhoz. A külföldi bandák közül a Metallica volt az egyik első, aki úgy döntött, hogy résnyire nyitja archívumát és kiengedi onnan minden hétfőn egy-egy régebbi koncert felvételét, ingyen. Hetfieldéktől egyébként ez nem új dolog, szinte mindenki tudja, hogy van miből válogatniuk, mivel majdnem minden koncertjüket rögzítik. Néha pedig ingyen elérhetővé is teszik őket.

Gotthard online tartotta lemezbemutató koncertjét, ugyanis új albumuk, a ’#13’ pont a koronavírus-járvány kitőrésének kellős közepén jelent meg. (Legközelebb biztos jobban meggondolják, hogyan nevezik el a lemezüket, ez a 13 most nem hozott szerencsét.)

Régi koncerteket porol le a Styx is. A chicagói rockbanda úgy döntött, hogy minden szombaton feltesz egy bulit teljes egészében a netre a Metallicához hasonlóan, természetesen ingyen. Alább már meg is hallgatható 2017-es québeci fellépésük.

Más megoldás után nézett például az Eclipse és a Shiraz Lane, akik teljesen új koncertet adnak online. Erik Mårtenssonék külön kiemelték, hogy nem holmi telefonos felvétellel operálnak, hanem HD minőségű felvétellel, és már jegyeket is lehet kapni az április 1-i koncertre (ITT), ahogy a Shiraz Lane április 3-i online bulijára (ITT) is. De ahogy korábban is említettem, az vesse rájuk az első követ, aki nem így tenne jelen helyzetben.

Megosztás