Tobias Sammet Avantasia

Nyáron kerül a boltokba az Avantasia kilencedik stúdióalbuma. A metálopera honlapján megjelent egy rövid interjú Tobias Sammettel, melyben elárulja az új album címét, és sok személyes dolgot is az anyaggal kapcsolatban.

🎤 Tobi, az új album hamarosan elkészül. Jelenleg mivel foglalkozol?

 

 

🎸 Jelenleg a limitált kiadású mediabook csomagot tervezzük, rengeteg kiegészítő tartalommal, dalszövegekkel, fotókkal, és ebben most mélyen benne vagyok. Kontrollmániás vagyok, de nem akarok kevesebbet nyújtani a rajongóknak, mint amit személy szerint én magam is szívesen tartanék a kezemben. A webshopunkban limitált példányszámú bakelitlemezeket is fogunk kínálni olyan színekben, amelyeket személyesen én választottam ki. Semmit nem bízunk a véletlenre, úgy közelítem meg ezt a dolgot, mint rajongó és zeneszerető.

🎤 Az új album koncepcionális folytatása a legutóbbi, ‘Moonglow’ című albumnak?

🎸 Igen, bizonyos értelemben az, de messze nemcsak annak a folytatása. Új és friss, a fantázia és a költészet megfelelő keveréke, de minden dalnak vannak önéletrajzi vonásai is. Nagyon büszke vagyok ezekre a dalszövegekre, sokat jelentenek nekem, és bár alapvetően fantasztikus megközelítésűek, sok mindent elárulnak rólam.

🎤 Milyen lesz az új zene?

🎸 Mindig nehéz megítélni a saját munkádat, miközben annyira közel állsz hozzá. Némelyik meglehetősen kemény, egyértelműen megmutatja a power metal oldalamat, nemcsak dalszerzőként, hanem énekesként is. Egy barátom azt mondta, hogy néhány dolog úgy hangzik, mint a korábbi dolgaim, az Avantasia vagy az Edguy az ezredfordulón.

🎤 Ez szándékos lépés volt?

🎸 Nem, egyáltalán nem volt az. Azt hiszem, csak azért történt, mert a megvalósítás és a produkció minden apró kis részletében mélyen benne voltam, ahogy a korai időkben. Otthon bezárkóztam, és volt időm a részletekkel foglalkozni. Rajta van a kézjegyem, ez egy nagyon személyes album.

🎤 Miután az Edguy zenekart és az Avantasia metaloperát is egyszerre vezetted, és annyi éven át párhuzamosan szállítottad az anyagaikat, úgy tűnik, hogy az utóbbi időben könnyebb volt számodra komplex konceptalbumokat írni az Avantasia számára, szemben az Edguy egyszerűbb zenekari albumaival.

🎸 Ami egy szólóprojektben könnyebb, az nem a tényleges zeneszerzés, hanem az ötlet megvalósítása, míg egy olyan zenekarban, mint az Edguy, gyakran többet kell másokra gondolnod, mint magadra. Ezért sokszor nehezen egyensúlyozol, amikor te vagy a felelős a végeredményért. Maga az írás nem jelent akkora különbséget, egy jó dal az jó dal. Jelenleg az Avantasiával dolgozom, mert az Edguy kifulladt. És akár hiszed, akár nem, egyáltalán nem az Avantasia miatt. Egy zenekarban nem mindenki ugyanabba az irányba húz, és nem ugyanolyan intenzitással, és ez felhígíthatja az alkotóképességet.

🎤 Mit tudsz még elmondani a rajongóidnak az új albumról?

🎸 Az album címe ‘A Paranormal Evening With The Moonflower Society’. Először a kiadónk azon gondolkodott, hogy nem tudnánk-e esetleg egy ennél is hosszabb albumcímet kitalálni (nevet). Ez a koncepció és cím elég sokáig foglalkoztatott. A legtöbb rajongó tudja, hogy sosem választottam a könnyebb utat, hogy csak akkora falatnyi dolgokat szállítsak le, amennyit a piac elbír. A rajongóink elég okosak ahhoz, hogy megjegyezzék a címet. Művészként követned kell a víziódat, különben fekélyt kapsz, a fekély pedig megöli a kreativitást.

🎤 A vendégekről elmondhatsz valamit?

🎸 Sokan vannak, van, akikre számítanál, de van olyan is, akire nem. Időben be fogjuk jelenteni őket. De mindannyian kitettek magukért. Amikor meghallgatom a végleges masztert, magam is meglepődöm, hogyan tudtunk ebben a kétévnyi elszigeteltségben ilyen energikus és felemelő dolgot összehozni, mint ez az album.

🎤 Mikor kerül a boltokba?

🎸 Valamikor idén nyáron. Lejátsszuk az évfordulós koncerteket Európában [az Avantasia 20. évfordulós turnéját nem tudták befejezni a pandémia miatt – a szerk.] és a slágereink között valószínűleg itt-ott bedobunk majd pár új dalt. És még a fesztiválszezon alatt várhatóan meg is jelenik az album. Természetesen lesz néhány kislemez is a megjelenés előtt.

Fordította: CsiGabiGa
Fotó: Avantasia Facebook-oldal

Megosztás