Ha kíváncsi vagy arra, hogy milyen lehet egy progmetál zenekar, amelynek zenéjében tibeti és indiai zenei elemek is megtalálhatóak, akkor ismerkedj meg a Mitakpa debütáló albumával!

Mitapka

A Mitakpa egy ausztriai progresszív metál zenekar – a nevük tibeti nyelven múlandóságot jelent –, Szegedi Márton és Manuel Rom alapította 2023-ban. A formáció részben osztrák, részben magyar tagokból áll, akik az egyetemi éveik alatt ismerkedtek össze. Június 13-án jelent meg ’Bhavacakra’ címmel a debütáló konceptalbumuk, ami az élet körforgását dolgozza fel buddhista és védikus nézőpontból.

 

 

“A lemez a témájának megfelelően elsősorban indiai, illetve tibeti zenei elemeket ötvöz a metálzene hangzásvilágával, néhol barokk zenei hatásokkal tarkítva. A Trimurti három tételben mutatja be a hindu „szentháromságot”: Brahma (teremtés/születés), Vishnu (fenntartás/élet) és Shiva (pusztítás/halál). A folytatásban a ’Bhavacakra’ a buddhista kozmológia hat létállapotát öleli fel (pokollakók, éhes szellemek, állatok, emberek, félistenek és az istenek birodalma). Ez a hat létsík tükröződik vissza a mindennapi drámáinkban, vagyis minden emlékünk, hangulatunk vagy elvárásunk behelyettesíthető e létállapotok valamelyikébe. A lemez záródala a Chandra (szanszkrit nyelven a hold), ami a létforgatagtól való megszabadulást jelképezi.”

A Mitakpa nemcsak zenéjében kever különböző világokat. A dalszövegekben éppúgy hallhatók szakrális keleti mantrák, mint profán, a nyugat emberéhez szóló, néha akár szókimondó sorok. A koncerteken egyszerre lép fel egy metálszekció és egy tradicionális hindusztáni stílusú kisegyüttes, ami a háttérben futó videóanimációkkal leginkább egy transzkulturális rituálé benyomását kelti.

A ’Bhavacakra’ szerzői kiadásban jelent meg CD-n és vinylen, ami a zenekar e-mail címén rendelhető, de megtalálhatjuk az albumot a Spotify, a Tidal, a Deezer, az Apple Music és a YouTube Music kínálatában is.

A zenekar tagjai:

Szegedi Márton – gitár
Manuel Rom – ének, rolmo, chimta, manjeera
Markus Neuwirth – billentyűs hangszerek
Lantos Csaba – basszusgitár
Bodó Marcell – dob

Max Glanz – EWI, szaxofon
Furtenbacher Tamás – tabla
Fülep Benedek – elody

’Bhavacakra’ dallista:

01. Trimurti I. Brahma
02. Trimurti II. Vishnu
03. Trimurti III. Shiva
04. Naraka (The Realm Of Hell)
05.
Preta (The Realm Of Hungry Ghosts)
06.
Tiryagyoni (The Realm Of Animals)
07.
Manushya (The Realm Of Human Beings)
08. Asura (The Realm Of Warlike Demigods)
09.
Deva (The Realm Of Gods)
10.
Chandra

MITAKPA

Megosztás