Ian Gillan

Háromnegyed évszázad – kimondani is sok, ebből majd hat évtized a rock and roll szolgálatában. És még nincs vége, még mindig az úton, a hard rock útján, azon az úton, mely alapjainak lerakásában ő is nagy szerepet játszott ötödmagával ötven esztendővel ezelőtt.

Már majdnem egy évtizede a szakmában tevékenykedett, amikor ráköszöntött a világhír a ’Deep Purple In Rock’ albummal, igaz, ehhez kellett másik négy társ. Nem volt alapító tagja a Purple-nek, mégis ő lett a kulcsfigura a sikerhez. Aztán három esztendőn keresztül le sem jött a csúcsról, utána viszont eltűnt a szakmából két évre. Amikor visszatért, csak nem akart a nagy siker eljönni, csak részsikerek a Gillan Banddel, majd a Black Sabbathtal zuhanni kezdett, bármilyen zseniálisnak tartják egyesek a ’Born Again’ albumot manapság. A Deep Purple kellett neki, hogy ismét felérjen az őt illető magasságokba, évekkel később meg a Purple-nek kellett ő újra, hogy a banda ismét elfoglalja megérdemelt helyét. Eltelt majdnem harminc év, ő is, a Purple is ott van az őket megillető pozícióban.

 

 

Öreg rocker – a lehető legjobb értelemben. Külsőleg esze ágában sincs megjátszani a heroikus frontembert, a testhez simuló bőrruhában üvöltő énekest. Vidám, felszabadult a deszkákon, de nem csinál hülyét magából. Amikor bejön a színpadra, mindenki észreveszi, és ott is marad velünk két órán keresztül. Száz százalékban vállalja korát, nem akar mást mutatni, mint a valóságot. Bár külsejével együtt öregedett hangja is, most is teljességgel őszinte tevékenysége, most is sok ezer embert lenyűgöz, magával ragad egyénisége, előadása, hangja. Az viszont nem igaz, hogy vele együtt öregedett közönsége, mert szép számmal látunk köztük olyan korúakat, akiknek nagy sikerei idején még a szüleik sem éltek.

Fáradhatatlan, pedig bőven benne jár a nagypapa korban, sűrű turnémenetrendeket bonyolít, esze ágában sincs lazítani. Ha a Purple épp nem turnézik, nem rest egyedül nekivágni a világnak. Bár egészségi állapota miatt nem biztos, hogy ennyire intenzíven kellene nyomni a rock and rollt, ő úgy érzi, fel kell menni a színpadra. Amíg csak lehet.

Megjelent egy új Purple-album, ezt most promótálni nem lehet, jövőre viszont sűrű koncertprogram állt össze a népszerűsítésére. Nincs megállás, és jövőre már hetvenhat éves lesz. Ez már történelmi léptékű idő.

Megosztás