Arjen Lucassen időutazásra hív minket, a ‘The Long-Lost Songs’ dalai nem elveszettek többé, hiszen az első Ayreon-rockopera előtt készült demók alapján Robert Soeterboek énekessel újra felvették azokat.

Plan-Nine

Május 17-én jelenik meg a Lucassen & Soeterboek’s Plan Nine ‘The Long-Lost Songs’ című albuma a Music Theories Recordings / Mascot Label Group gondozásában. Az album bejelentésével egy időben a Before The Morning Comes című dalhoz készült videóklipet mutatták be.

 

 

A kilencvenes évek elején Arjen Lucassen több projekten is dolgozott egyszerre: egy szólóalbumon, egy progresszívrock-operán és egy rockalbumon. Ekkoriban találkozott Robert Soeterboek énekessel, akit a Bodine nevű zenekarral látott fellépni. Az énekes egyénisége és hangjának ereje David Coverdale-re és Robert Plantre emlékezette. Miután megismerkedtek, kiderült, hogy személyesen nagyon jól kijönnek egymással, úgy döntöttek, hogy közösen készítenek néhány dalt, csak úgy szórakozásból. „Elkezdtünk dalokat írni, és hamar megtaláltuk az összhangot, ami rengeteg ötlethez vezetett. A barátságunk mélyült, ahogy egyre több időt töltöttünk együtt, emlékszem, mennyit bolondoztunk és nevettünk” – így emlékezett vissza az énekes az egykori időkre. Naponta találkoztak Lucassen kis „stúdiójában”, ami nem volt más, mint egy hálószobába egy matraccal és egy régi 8-sávos magnóval. Ott körülbelül 20 alapötletet vettek fel, a Plan Nine névre keresztelt csapat felkeltette a kiadók érdeklődését, de abban az időben, amikor a Nirvana és a Pearl Jam uralta a zenei teret, nem mertek bevállalni egy ilyen rockcsapatot. „Úgy döntöttem, hogy elkezdek dolgozni a rockopera-projektemen, azt tervezve, hogy ez lesz, hogy úgy mondjam, az utolsó kísérletem! Ezért is lett a címe ‘The Final Experiment’” – tette hozzá Lucassen. Robert a Wicked Sensation zenekarhoz csatlakozott, de még kisegítette énekesként Arjent az első Ayreon-albumon.

2022-ben előkerültek az egykori demók. Az újbóli kapcsolatfelvételről Soeterboek így mesélt: „Egy új album felvételén gondolkodtam, kész volt néhány dalom és beszéltem kiadókkal. Az Annie Moore [az egyik Plan Nine-dal] felvétele már régi álmom volt, és bár Arjen különböző projektekkel volt elfoglalva, beleegyezett, hogy foglalkozzon vele. A közös munka ezen a számon felelevenítette az élményt, olyan volt, mint egy időutazás.” „Az Annie Moore című dalhoz bevontuk egykori társainkat, Peter Vinket basszusgitáron és Cleem Determeijert Hammondon, valamint Peter feleségét, Mirjam van Doornt vokálozni, Koen Herfst, a jelenlegi dobosom pedig varázslatos módon tette hozzá a maga részét – folytatta Lucassen. – Mindenki, aki részt vett ebben, annyira izgatott volt az eredménytől, és ezt annyira inspirálónak találtam, hogy több más dalt is újraírtam és újra felvettem. Robert és én heteken át kutakodtunk a régi kazettáink és DAT-szalagjaink között, és sok olyan potenciális gyöngyszemet fedeztünk fel, amit még nem dolgoztunk ki teljesen. Mielőtt észbe kaptunk volna, már elég dalunk volt egy teljes albumhoz, sőt még annál is több!”

A ‘The Long-Lost Songs’ dalai nem elveszettek többé, a Plan Nine újjászületett! Az albumon 11 olyan dalt hallhatunk, amelyek a 90-as években fogantak, a bónuszlemezen az összes egykori demóanyag helyet kap. Az úrafelvett dalokban a következő zenészeket halljuk: Robert Soeterboek (ének), Arjen Lucassen (gitár, billentyűs hangszerek, mandolin, bendzsó, Hammond orgona), Koen Herfst (dob), Marcel Singor (szólógitár), Rob van der Loo (basszusgitár), Irene Jansen (vokál) és Jane Goulding (vokál). Vendégként vállalt szerepet Joost van den Broek (Hammond orgona), Willem Hoving (Hammond orgona), Cleem Determeijer (Hammond orgona), Peter Vink (basszusgitár), Mirjam van Doorn (vokál), Thomas Cochrane (fúvosok), Rowdy Prins (steel gitár), Dobber Beverly és Cammie Beverly (narrátor).

’The Long-Lost Songs’ dallista:

01. Doctor Robert’s Medicine Show
02. The Preacher
03. Annie Moore
04. Get Down To Bizniz
05. Before The Morning Comes
06. High Speed Chase
07. Let It Ride
08. Ice On Fire
09. Long Cold Night
10. Drunker Than Whiskey
11. Die With Your Shades On

Plan-Nine

Megosztás