A világhírű gitárosnak 1976-ban jelent meg az első nagylemeze, de az első teljes egészében szólóban elkészülő anyaga csak december 4-én jön ki.

Lee Ritenour

A smooth jazz/crossover/fusion stílusokban utazó Lee Ritenour eddigi mérlege 43 album a saját neve alatt, illetve a Fourplay és az L. A. Workshop formációkkal, 35 Billboard-listás dal, 17 Grammy-jelölés (ebből idáig egyszer kapta meg). Már 16 évesen a Mamas And Papas sessiongitárosa volt, és azóta rengeteg nagyágyúval dolgozott együtt B. B. Kingtől Steve Lukatherig, még a Pink Floyd legendás ’The Wall’ albumán is játszott több dalban. Nemcsak birtokol több szakmai díjat, hanem alapított is egyet – a saját nagy sikerű 2010-es albumának címe után – Six String Theory néven, amelyet idáig három fiatal magyar zenész is elnyert. Gazdag zenei pályafutása során többezerszer lépett színpadra, nálunk is telt házas koncertet adott a 2014-es Budapesti Tavaszi Fesztivál alkalmából, a Dave Grusinnal közös idei Műpa-előadásukra sem volt már jegy, mikor a járvány miatt le kellett mondani.

Ilyen előzmények után nem sok minden maradt, amit zenészként még nem próbált ki, de egy teljesen szólóban elkészített gitárlemez idáig hiányzott. „Az emberek évek óta mondják nekem, hogy készítenem kellene egy szólólemezt, de én eddig csak zenekarban gondolkoztam, ahol másokkal együtt játszom, szóval ez még nem jött össze idáig. Viszont az idén elérkezettnek láttam az időt, és izgatottan jelentem be az új albumom, a ’Dreamcatcher’ érkezését, mely világszerte december 4-én jelenik meg. Még soha sem dolgoztam ilyen projekten, ez eddig hiányzott a zenei karrieremből, és a jelenlegi helyzet is inspirált az elkészítésére. Miután egész életemet a gitározásnak szenteltem, ez az album megerősít abban, hogy mennyire szeretek ezen a hangszeren játszani.”

Nagy dallamokat és változó hangulatokat ígér Lee az új lemezre, mert lesznek benne utalások a közelmúlt borús periódusaira is. „2018-ban leégett a házam és a stúdióm Malibuban, odalett vagy 100 gitárom, 40 erősítőm, egy csomó zenei felvétel, szinte egy egész élet munkája. Egy héttel a katasztrófa után kórházba kellett vonulnom egy szívműtét miatt, de mindezek, valamint a családom és a barátaim szeretete zenében öltöttek testet, ennek az albumnak köszönhetem, hogy élek.”

Bár az anyag születése ezeknek a tapasztalatoknak köszönhető, és néhány fontos dal már készen volt a korlátozások bevezetésekor, de a lemez munkálatai egy rögtönzött házi stúdióban folytak néhány gitár és egy audió interfész társaságában. „Csak hagytam, hogy az élmények zenévé változzanak. Nagyon fontos ez az album nekem, különösen most, hogy ilyen dolgok történnek a világban.”

’Dreamcatcher’ dallista:

01. Dreamcatcher
02. Charleston
03. The Lighthouse
04. Morning Glory Jam
05. Starlight
06. Abbot Kinney
07. Couldn’t Help Myself
08. For DG
09. Via Verde
10. Low & Slow
11. Storyteller
12. 2020

Lee Ritenour - Dreamcatcher


A legfrissebb Hard Rock-hírekért kattints ide!


 

Megosztás