Egy felmérés szerint 2020-ban eddig több pénzt termelt a bakelit, mint a CD-eladás. Erre több mint három évtizede nem volt példa.

vinyl-record-album-getty-images

Változnak az idők vagy a történelem ismétli magát? Egy friss kutatásból az derült ki, hogy 2020-ban a fizikai hanghordozókból származó eddigi bevételek (376 millió dollár) hatvankét százaléka a vinyl eladásokból jött be. Ez azt jelenti, hogy több mint harminc év elteltével megfordult a trend és ebben az évben nagyobb hasznot produkált a hagyományos hanglemez. A vinyl eladások az első negyedévben emelkedő tendenciát mutattak, aztán a második negyedévben visszaestek, mely betudható a járványhelyzetnek is, melynek csúcsán bezártak a nagykereskedések. Összességében négyszázalékos emelkedés volt ebben az évben, míg a streamingből származó bevételek tizenkét százalékos pluszt mutattak.

 

 

A Billboard rámutatott, hogy az augusztusi Record Store Day kiugró eladást produkált, ugyanakkor várjuk meg az év végi eredményeket, mivel szeptember 26-án, valamint október 24-én megismétlik ezt az akciót. A Metallica új ’S&M2’ koncertalbuma a negyedik legjobban fogyó vinyl a független kisboltláncolatokban.

Mindez összecseng Roger Glover múltkori nyilatkozatával, miszerint az elmúlt pár évben több LP-t dedikált, mint CD-t.

Megosztás