Június 27. és július 3. között rendezik meg a jubileumi 30. Gastroblues Fesztivált Pakson, ahol az előző évekhez hasonlóan a magyar élvonal mellett nemzetközi hírű sztárok is fellépnek.

Gastroblues 2022

Miller Anderson veterán brit bluesgitáros és énekes, az amerikai blues-rock gitáros Eric Gales és Tátrai Tibor új formációja, a godfater. is fellép a június 27. és július 3. között rendezendő jubileumi, 30. paksi Gastroblues Fesztiválon. A fesztivál szervezője, Gárdai Ádám a sajtótájékoztatón elmondta, hogy idén is öt helyszínen ötven koncert várja a közönséget; az Energetikai Szakképző Iskola (ESZI) csarnoka ad helyet július 1-jén, pénteken Miller Anderson koncertjének, és itt lép fel aznap este Eric Gales is.

 

 

A programban szerepelt Pete York dobos, aki betegség miatt nem lesz jelen a fesztiválon, Miller Andersonnal együtt játszott volna az ESZI nagyszínpadán. A koncert azonban változatlanul Spencer Davis és a Deep Purple-billentyűs Jon Lord zenéjét idézi majd fel. Ők azon zenészek közé tartoztak, akikkel Anderson több mint fél évszázados pályafutása alatt együtt játszott a Keef Hartley Band, a T. Rex, a Savoy Brown vagy a Chicken Shack mellett. MIller Anderson immár ötödször lép fel a Gastroblues Fesztiválon, a Spencer Davis Group tagjaként 1998-ban, a British Blues Quintettel 2008-ban, a Jon Lord Blues Project gitáros-énekeseként 2011-ben, saját zenekarával, a Miller Anderson Banddel pedig 2019-ben járt már Pakson.

A műfajában a világ egyik legjobbjának tartott Eric Gales sem először jön a paksi fesztiválra, a kritikusok által Jimi Hendrixhez is hasonlított balkezes, memphisi gitáros 2019-ben volt a Gastroblues vendége. Pénteken a nagyszínpadon játszik majd Premez Mátyás dzsesszorgonista együttese is, július 2-án, szombaton pedig Tátrai Tibusz új csapata, a nevét érdekesen író godfater., Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, valamint a rockabillyt játszó Egri Péter & Mystery Gang.

A klubkoncertek előadói között ott lesz a Mike Gotthard Group Szebényi Dániellel, Benkő Zsolt, valamint a tradicionális bluest játszó Ian Siegal és Ripoff Raskolnikov. Ismét koncertek helyszíne lesz a paksi evangélikus templom is, ahol Miller Anderson, Herczku Ágnes és a Banda, illetve Fekete Tamás érsekújvári zongorista, a Virtuózok 2018-as döntőse lép fel.

A fesztivál utolsó napján, július 3-án, vasárnap a Dinamit, majd Varga Miklós játszik, ekkor rendezik a Kárpát-medencei Gastroblues Pikniket és az ehhez kapcsolódó jótékonysági főzőversenyt, melynek bevételével a kárpátaljai Visket támogatják. A zenei programban a délvidéki Ethnokor, az erdélyi The Crazy Plumbers, Felvidékről a Joint Venture szerepel, a szintén felvidéki Pál Balázs Jenő Band vendégzenésze a viski Czébely Csaba lesz. A rendezvényen szekszárdi, balatoni és tokaji borászok mutatják be boraikat.

Gastroblues logo 2022

Megosztás