50 éves korában elhunyt Sean Malone, a Cynic és megannyi progresszív metál formáció legendás basszusgitárosa. A halál oka egyelőre ismeretlen.

Sean Malone

Nem egészen egy éve adtuk hírül, hogy elhunyt Sean Rainert, a Cynic egykori dobosfenoménja. Sajnos tegnap Sean Malone, a zenekar basszusgitárosa is csatlakozott hozzá az égi zenekarban. Sean halálhírét zenésztársa, Paul Masvidal osztotta meg szerdán este a közösségi oldalán: „Ma megtudtam, hogy Sean Malone elhunyt. Zsibbadok, és nagyon szomorú vagyok. Ő egy briliáns elme, egy kedves szívű srác és az egyik legnagyobb zenész volt, akivel valaha találkoztam. Tudom, hogy ez hatalmas és megdöbbentő veszteség sok rajongó számára, akiknek életét megérintette zeneiségével, mint ahogy nekem is – tette hozzá Paul. – Kérem, őrizzétek őt meg gondolataitokban és hallgassátok játékát, így ünnepeljük az életét!”

Sean Malone játéka hallható a Cynic 1993-ban megjelent – azóta megkerülhetetlen klasszikussá érett – ’Focus’ című debütáló albumán, 2008-tól a zenekar visszatérését követően is a banda tagja volt. A Cynic 1996-os felbomlása után főleg sessionzenészként dolgozott. Megfordult több neves formációban is (Gordian Knot, OSI, Aghora, Anomaly), de ’Cortlandt’ címmel saját neve alatt is megjelentetett egy szólóalbumot 1996-ban. Játéka közel 50 albumon hallható. Pályafutása során négy könyvet is írt (’Music Theory For Bassists’, ’Dictionary Of Bass Grooves’, ’Rock Bass’, és ’A Portrait of Jaco: The Solos Collection’).

Az akadémiai területen Malone az elméletről és a zenei megismerésről szóló cikkeket publikált és előadásokat tartott olyan konferenciákon, mint a ’Társaság a Zeneelméletért’, a ’Nemzetközi Zene- és Gesztuskonferencia’, a ’The Glenn Gould Konferencia’, valamint oktatott a Közép-Missouri Egyetemen és a Carnegie Mellon Egyetemen, mint zeneelméleti adjunktus.

Sean Malone 50 éves volt. Nyugodjék békében!

Megosztás