Nyolcvanegy esztendős korában, a koronavírus szövődményeinek következtében elhunyt Bergendy István, legendás szaxofonos, a Bergendy együttes vezére.

Bergendy

Zenekarával az 1958-as megalakulást követően végigmuzsikálta a hatvanas évtizedet, közben stílust is váltottak, a dzsesszről a beatre fordultak. Az együttes számtalan előadót kísért, rádió- és lemezfelvételeket is készítettek, a hatvanas évek vége felé már Nyugat-Európában is turnézhattak. Az első önálló albumuk 1971-ben jelent meg ’Beat ablak’ címmel, ezen feldolgozásokat játszottak, például George Harrisontól a My Sweet Lordot vagy a Deep Purple-től a Black Nightot.

 

 

A hetvenes években a zenekar működése a jazz-rock, illetve a rock jegyében telt, olyan albumokkal, mint a ’Hétfő (Hét fő)’, az ‘Ötödik sebesség’ vagy a ‘Fagypont fölött miénk a világ’. A nyolcvanas években egy rövidebb hard rock korszak után megalakult a Bergendy Szalonzenekar, melynek műsora eltávolodott a rockzenétől, emellett gyerekeknek szóló lemezeket is készítettek, a legismertebb a ’Süsü, a sárkány’ bábfilmsorozat kísérőzenéje lett. Az ezredforduló után ritkán hallhattunk róluk.

Bergendy István 2009-ben megkapta a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét, 2011-ben pedig Liszt-díjjal ismerték el művészi pályafutását.

Legyen Neki könnyű a Föld!

Megosztás