Asphalt Horsemen: Halld, amit mondok!

írta Kidlacee | 2019.05.23.

Megjelenés: 2019

Kiadó: GrundRecords

Weblap: http://www.asphalthorsemen.com/

Stílus: southern rock

Származás: Magyarország

 

Zenészek

Lőrincz Károly – ének, gitár
Matyasovszki Géza – gitár, vokál
Megyesi Balázs – basszusgitár, ukulele
Bencsik István – dob

Dalcímek

01. Még lélegzel
02. Halld, amit mondok!
03. Eltékozolt idők
04. Megteszem, ha kell
05. Minden pofonnak megvan a hely
06. Te vagy a levegő
07. A mának élj!
08. Gyerünk!
09. Rajtad áll

Értékelés

A 2016-ban kiadott ’Brotherhood’ után nagyon vártam az Asphalt Horsemen új lemezét. Kíváncsiságom nemcsak azért volt nagy, mert ezúttal magyar nyelvű anyagot jelentettek meg, hanem azért is, mert véleményem szerint az előző korong egy igazi remekmű lett. Ki voltam már éhezve a folytatásra! Az albumot hallgatva már elsőre megfigyelhetjük, hogy a jól bevált recepten nem változtattak a fiúk, de mégsem estek az önismétlés hibájába. Ez nemcsak a magyar szövegeknek köszönhető, hanem annak is, hogy a dalok is változatosra sikerültek, de a főcsapás irányát mégis megtartották.

Természetesen a rájuk jellemző pörgős, keményebb nóták most is jelen vannak, amiről a már nyitó Még lélegzel című tétel meg is győz minket. Elsőre hallható, mennyire nem hatnak idegennek a magyar nyelvű szövegek ezekben a dalokban. A lemez pedig természetesen iszonyatosan megdörren, akár csak az első két album. Az előbb tárgyalt változatosság egyik ékes példája a Megteszem ha kell című gyöngyszem. Ez egy könnyedebb hangulatú nóta, amit egy Lynyrd Skynyrd- vagy Blackberry Smoke-albumon is gond nélkül el lehetne képzelni. Már ahogy kezdődik, az annyira déli, amennyire csak lehet. Nagyon hangulatos nóta, aminek a szövege is tökéletesen illik ehhez a southern rockkal megfűszerezett zenéhez, nem beszélve arról, hogy kiváló refrént is kapott. Az külön kiemelendő, hogy nagyon figyeltek erre minden dalban, illetve remek gitárszólók is színesítik a számokat. Itt is van mindjárt a címadó, ami tulajdonképpen arról szól, hogy most már magyarul szólnak a dalok, ezért „Halld ahogy szólok, értsd amit mondok, most már nem lehet akadály!”

A jó kis feszes szám merengős középrésze igazi mestermunka, mivel kiválóan illeszkedik ide, hogy aztán újra beinduljon az egész a végére. A Minden pofonnak megvan a helye egy hamisítatlan dirty rock stílusú szám, amit szintén egy kis southern hangszerelés színesít, de emellett zakatol végig, mint egy nehéz tehervonat. A mondanivalója pedig igazán életszerű.

A lemez utolsó négy tétele az első két albumról került fel az új korongra. A Te vagy a levegő a ’Brotherhood’ egyik legjobb dalának, a Thank You-nak a magyar verziója. A gyermek - szülő kapcsolatról szóló számot egy remek háttérvokállal dobták fel. A Mának élj szintén a második lemezről származik, csak ott Seize The Day címen jelent meg. Szerencsére az első albumon megjelent Ride Ont sem felejtették le, és Gyerünk címmel egy igazi tökös, autópályás nótaként született újjá. Az anyagot a Rajtad Áll zárja, ami szintén a debütáló korongon szerepelt Wasting Time címen, ami egy remek refrént kapott. Tökéletes lezárása a lemeznek, aminek olyan a ritmusa, hogy azonnal beleteszi az ember lábába a boogie-t.

Pontszám: 9