Fates Warning: Live Over Europe

írta Hard Rock Magazin | 2018.06.29.

Megjelenés: 2018

Kiadó: InsideOut Music

Weblap: http://www.fateswarning.com

Stílus: progresszív metal

Származás: USA

 

Zenészek

Ray Alder – ének
Jim Matheos – gitár
Joey Vera – basszusgitár
Bobby Jarzombek – dobok
Mike Abdow – gitár, vokál

Dalcímek

CD 1:

01. From the Rooftops
02. Life in Still Water
03. One
04. Pale Fire
05. Seven Stars
06. SOS
07. Pieces of Me
08. Firefly
09. The Light and Shade of Things
10. Wish
11. Another Perfect Day
12. Silent Cries
13. And Yet it Moves

CD 2:

01. Still Remains
02. Nothing Left to Say
03. Acquiescence
04. The Eleventh Hour
05. Point of View
06. Falling
07. A Pleasant Shade of Gray, Pt. IX
08. Through Different Eyes
09. Monument
10. Eye to Eye

Értékelés

Hosszú idő után jelentet meg élő hanganyagot az amerikai progresszív metal egyik vezető zenekaraként számon tartott Fates Warning. Ha az ’Awaken the Guardians’ jubileumi kiadványában megjelent koncertlemezt nem számítom, akkor utoljára a ’Still Life’ című élő anyag volt elérhető, ám az már 20 éve jelent meg. Innen-onnan azért beszerezhető néhány jobb minőségű DVD kiadvány, de ezeket valamiért nem jegyzik, még a hivatalos honlapon sincs róluk információ. Ideje volt tehát, hogy előrukkoljanak valami effélével. Igazából napjainkban már nincs túl nagy súlya az élő anyagoknak, mert az interneten bármi elérhető hivatalosan és kalóz formában egyaránt. Akár élőben is nézhetjük kedvenceink koncertjét egy hideg sör és némi ropi társaságában a fotelből. Egy hivatalos kiadvány azért mégis más, azzal foglalkoznak, és ez hallatszik a soundon is. Jens Bogren újfent remek munkát végzett, dinamikusan és organikusan szólal meg minden, megfelelő hangerő mellett akár valóban ott érezhetjük magunkat a színpad előtt.

A most megjelent ’Live Over Europe’ egy válogatott anyag a februárban hazánkat is érintő nyolc állomásos koncertkörútról, mely a ’Theories of Flight’ album népszerűsítésének második felvonása volt. A hazai rajongók is örülhetnek tehát, mert sok más európai nagyváros mellett a budapesti koncertről is jutott anyag a CD-re. Az előzetes hírek szerint képanyag megjelenése nem várható, pedig úgy lett volna az igazi. Nyílván óriási összeg lett volna, hogy minden este forogjanak a kamerák, ezt most nem engedhették meg maguknak. Sajnos arról nincs információm, hogy melyik dal mely helyszínen lett rögzítve, de összességében ennek nincs is akkora nagy jelentősége.

Hogy milyen ez a koncertanyag? Hibátlan. Lehet ilyen dalokkal hibázni? Nem hinném. A Fates Warning abban a szerencsés helyzetben van, hogy minden lemezük az első perctől az utolsóig varázslat, minden daluk kimagasló, ezért nehéz tévedni a program összeállításánál. Jim Matheos egy földönkívüli, kifogyhatatlannak tűnik a csak rá jellemző sötét és elvont dallamokból, fifikás, tört ritmusokkal teli riffekből, érzéki akusztikus betétekből, melyek különleges atmoszférával lengik körbe a hallgatót. Sajnos a népszerűségük soha sem fogja utolérni a zsenialitásukat, és valószínűleg a történetük végéig a kultikus státuszban ragadt zenekarok csoportját fogják erősíteni. Aki viszont egyszer ráérez az ízére, nem engedi el többé magától. Minden Ray Alder énekével készült albumról válogattak, főleg a koncertkedvencekre koncentrálva, a One, a Pale Fire, a The Light and Shade of Things például végig hidegrázós. Ray csodákat művel a hangszálaival még így 50 évesen is. Bár a gatyarepesztő magasai már a múlt árnyékába vesztek, még mindig összerezzen minden porcikám a Point of View vagy az Eye to Eye dallamai hallatán. Egyetlen hiányérzetem van csupán, hogy a ’Pleasent Shades of Gray’ lemezről csak egy dal jutott, aminek valószínűleg az az oka, hogy az a mű egyben üt igazán.

Pontszám: 9