The Contortionist: Language

írta RemedyLane666 | 2014.10.07.

Megjelenés: 2014

Kiadó: eOne/Good Fight Music

Weblap: https://www.facebook.com/thecontortionist

Stílus: Progresszí­v metal

Származás: USA

 

Zenészek
Mike Lessard - ének, vokálok Cameron Maynard - gitár Robby Baca - gitár Eric Guenther - billentyűs hangszerek Jordan Eberhardt - basszusgitár Joey Baca - dobok
Dalcímek
1. The Source 2. Language I: Intuition 3. Language II: Conspire 4. Integration 5. Thrive 6. Primordial Sound 7. Arise 8. Ebb & Flow 9. The Parable
Értékelés

Rázósan kezdődött a tavalyi év az amerikai The Contortionist csapatának, ugyanis Jonathan Carpenter énekes kilépésével kiszámíthatatlanná vált a harmadik lemezük, azaz a ’Language’ elkészülésének ideje és megjelenése. E pániknak minden alapját szertefoszlatták a srácok, ugyanis hamar megtalálták új frontemberüket Michael Lessard személyében. Az viszont elgondolkodtató, hogy Michael már a negyedik (!) énekes a csapat 2008-as fennállása óta. Jordan Eberhardt basszusgitáros is újnak számít a fedélzeten, akárcsak Eric Guenther billentyűs, korábban az ő feladatkörét is a régi énekes látta el. Az első két lemezükön főleg a Periphery, Skyharbour, Vildhjarta, Tesseract által kikövezett úton haladt a zenekar, ezért kíváncsi voltam, hogy most milyen friss hatások lenyomatát lehet majd felfedezni az új albumon.

A recept most sem változott. Agyalós progos riffek, finom vokálok és billentyűs betétek hallhatók az első perctől az utolsóig. Megkerülhetetlenül villant a fejembe a Maynard James Keenan vezette A Perfect Circle is mint lehetséges hatás. Az elszállós részeknél rendre felidéződik a ’Thirteen Step’ című albumuk, erre legjobb bizonyíték a második kislemezként megjelent Primordial Sound című szerzemény. Az énektémák sokszor a Paul Masvidal-féle Aeon Spoke és az újkori Cynic dolgait juttatják még észbe, de a legjobbakra hasonlítani még mindig jobb, mintha valami arctalan mutatvánnyal próbálkoznának a fiúk.

Michael Lessard hangja tökéletesen illik a The Contortionist világába: a durva, mély hörgések mellett az elszállósabb témák is tökéletesen mennek neki, bár itt nincs olyan énekakrobatika, mint mondjuk a szó legszorosabb értelmében vett progresszív zenekarok esetében. A hangulatok szépen váltakoznak, könnyedén folynak át a durva pillanatok a néhol kicsit jazzes, néhol finoman prog. rockos akusztikus részekbe. E téren igen komoly szerepe van a billentyűknek, nagyon ízlésesen oldja az átmeneteket, szerencsénkre legtöbbször rá is hagyják a váltások lazítását Jordan Eberhardt szintisre, nagyon helyesen.

A lemez legkiemelkedőbb pillanati közé tartozik az intrót követő első kislemezes dal, a Language I: Intuition, a maga elszállós részeivel a már említett Primordial Sound, a durva riffekkel operáló Thrive és Arise, valamint a lemezt záró két epikus tétel, az Ebb & Flow és a The Parable. A hangzásra sem lehet panaszunk, Jamie King (Madonna, Celine Dion, Bruno Mars) sztárproducer fantasztikus munkát végzett. Az album borítója is nagyon szépre sikeredett, tökéletesen adja vissza a zene hangulatát. Nem egy megkerülhetetlen alkotás a ’Language’, de akkor is rendkívül jó hallgatnivaló: kiváló útitárs lehet bárki számára, aki szereti az atmoszférikus hangulatok és a modern metal keverékét.

Pontszám: 7.5