Corrosion of Conformity: Corrosion of Conformity

írta P.A. | 2012.03.24.

Megjelenés: 2012

Kiadó: Candlelight Records

Weblap: http://www.coc.com/

Stílus: Stoner

Származás: USA

 

Zenészek
Woodroe Weatherman - gitár Mike Dean - basszusgitár, ének Reed Mullin - dobok, ének
Dalcímek
01. Psychic Vampire 02. A River of Stone 03. Leeches 04. El Lamento de Las Cabras 05. Your Tomorrow 06. The Doom 07. The Moneychangers 08. Come Not Here 09. What We Become 10. Rat City 11. Time of Trials
Értékelés

Hat hosszú év telt el a legutóbbi, ’In The Arms of God’ című lemez megjelenése óta, és mivel Pepper Keenan gitáros/énekes a Down nevű bandával van elfoglalva, így a COC többi tagja úgy döntött, hogy nem várnak Pepperre, nélküle írják meg az új lemezt. Külön érdekesség, hogy ugyanez a trió készítette el az 1985-ben megjelent klasszikus ’Animosity’ lemezt is, szóval az évek során, a rengeteg tagcserén átesett banda visszatért eredeti felállásához. (A ’84-es bemutatkozó lemezükön - ’Eye For An Eye’ - Eric Eycke énekelt, aki nem volt alapító tag és röviddel a lemez megjelenése után ki is lépett.)

Jogosan feltételezhetjük tehát, hogy egy nosztalgikus albummal állunk szemben, és ezt erősíti meg a borzalmas című nyitónóta, a Psychic Vampire. (Érthetetlen számomra ez a sekélyes vámpír dömping, ami az elmúlt években tapasztalható filmekben, könyvekben, zenékben. Szegény, megboldogult Lugosi Béla - az 1931-es klasszikus Drakula film főszereplője - biztosan forog sírjában ezektől az értéktelen utánzatoktól, és ki tud manapság olyan félelmetes zenét szerezni, mint Philip Glass? Ha valaki hallotta tőle a ’Drakula’ filmzenéjét vonósnégyesre komponálva tudja, miről beszélek.)

A River of Stone egy tökös, változatos, igazi stoner gyöngyszem, remek ritmusokkal, fogós refrénnel, pofás gitárszólókkal. A következő punkos, lendületes Leeches egyszerű dallama csupán ingujjból kirázott rutinmunka, míg a hangulatos, merengős El Lamento de Las Cabras szomorkás témái a Mastodon egyes dolgaival rokoníthatók. Szerencsére van még tartalék a veterán rockerekben, legalábbis ezt mutatja a dögös, gyors, hatalmas refrénnel megtámogatott Your Tomorrow, és a The Doom címre keresztelt, nehézsúlyú ólom riffekket száguldó tempókkal megvadító mestermű is. Ha ilyen nótákkal lenne telepakolva a korong, akkor akár egy új klasszikus is születhetett volna, de sajnos becsúsztak olyan rutinszerű darabok is, mint a The Moneychangers, vagy a lassan őrlő Come Not Here, de a fekete albumos Metallica-t idéző What We Become sem tartogat sok emlékezetes momentumot. Persze nem kell megijedni, nem rosszak ezek a nóták sem, csak hiányozik belőlük az az ötletesség, ami például a The Doom tételt olyan nagyszerűvé varázsolja. Talán az egész album legunalmasabb tétele a Rat City a pofonegyszerű menetelős dallamaival, kiszámítható gitárszólóval. A lemez végére jutott még egy igazán jó darab Time of Trials címmel, amire megint csak lehet egy jót bólogatni, öklöt rázni. A deluxe verzióhoz hozzácsaptak még két teljesen jellegtelen, felesleges nótát, a Canyon Man-t és a The Same Way-t. Senki nem veszít vele, ha kihagyja őket.

Pontszám: 6.5