Most, hogy végre újra engedélyezik koncertek rendezését is, az elsők egyike lesz Debrecenben a Djabe tavalyi lemezének régóta várt bemutató előadása.

Djabe

A Djabe a magyarországi zenekarok közül egyedülálló módon 4 éven belül már az ötödik lemezét jelentette meg Angliában. Ezúttal nem Djabe & Steve Hackett név alatt adta ki az albumot az egész világon ismert Cherry Red Records, hanem az előadó kizárólag a Djabe. Ezzel óriási lépést tett előre az őt megillető pozíció kivívására a nemzetközi zenei életben.

 

 

A fentiek nem jelentik azt, hogy Steve ne szerepelne az albumon, hiszen a lemez koncepciója és a címadó dal szövege neki és feleségének köszönhető. A Hackett házaspárt és alkotó párost Égerházi Imre ’Magyar mondák, legendák’ című festménye ihlette a The Magic Stag megírására. Ezzel el is indították egy határozott úton a Djabe zenei és kreatív arculatáért felelős alkotókat. Barabás Tamás és Égerházi Attila elhatározták, hogy a magyar népzenei kincs minél több elemét beépítik a címadó Csodaszarvas-szerzeménybe, és törekednek a világzenei elemek felhasználására a többi kompozíció esetében is, az albumot pedig a 2003-ban nemzetközileg is nagyon sikeres ’Táncolnak a kazlak’ mintájára, Égerházi Imre festményeinek koncepciójára, az alkotások „megzenésítésére” építik. Az életmű alapos áttanulmányozása után teljes egyetértésben választották ki az albumban szereplő további festményeket, melyekhez az egyes szerzemények köthetők.

A lemez 11 kompozíciót tartalmaz, melyből 9 zenéjét Barabás Tamás szerezte, egyet pedig közösen Égerházi Attilával. Az album záró darabja, az Uncertain Time pedig Égerházi szerzeménye. Az alkotók között ott találjuk Pély Barnát is, aki a másik énekes dal, a Down By The Lakeside szövegét jegyzi. A dupla vinyl kiadás egy tizenkettedik kompozíciót is tartalmaz Sári’s Dream címmel, mely Égerházi-Barabás-Hackett szerzemény. A lemez készültéről már tavaly tavaszi karanténinterjújában is említést tett Égerházi Attila.

A felvételek ötvözik a progresszív rock, a dzsessz, a világzene és a magyar népzene elemeit. Külön izgalmas, hogy a brit rocktörténet egyik legnagyobb alakja, a Genesis egykori gitárosa találta ki a koncepciót és tisztelgett a magyar mondakincs előtt. Sok kritikus szerint ez a Djabe legjobb, de mindenképpen az egyik legjobb albuma.

A Cherry Red Records a lemezt az új felvételeiket kiadó Esoteric Recordings labelen keresztül jelentette meg 2020. szeptember 25-én. A kiadót a kifejezetten igényes fizikai kiadványok jellemzik. Az elegáns papírtokos, úgynevezett digipak csomagolásba a CD mellett bekerült egy DVD is, mely az album teljes anyagát tartalmazza nagyfelbontású (24 bit/96 kHz) surround és sztereó hangban, továbbá a zenekar 2019-es turnéján rögzített koncertvideókat, egy 2020 áprilisában készített karanténvideót, valamint egy vadonatúj, Égerházi Imre festőművészről készített dokumentumfilmet is. A 32 oldalas bookletben megtalálhatóak a kompozíciókat ihlető festmények, és rengeteg érdekes információ és fotó az album keletkezésével kapcsolatban.

Steve Hackett nem csupán a címadó kompozíció szövegét írta feleségével, Jo Hackett-tel karöltve, de narrátorként, valamint hét számban gitárosként is szerepel az albumon. A ’The Magic Stag’ további vendégszereplői között találjuk a Steve Hackett zenekarában játszó Rob Townsend tenorszaxofonost és a tar legnagyobb géniuszának tartott Malik Mansurovot. Régebbi Djabe-tagok, mint Muck Ferenc (szaxofon) és Karvaly Tibor (hegedű) szintén szerepet kaptak. A zenekar két éve dolgozik Szabó Lászlóval, Attila régi barátjával, aki az albumon szitáron és gitáron közreműködik a Power Of Wings varázslatos hangulatában.

A Djabe az albumot Debrecenben június 3-án mutatja be a Debreceni Egyetem Liszt Termében este 7 órától. A koncerten az album hazai vendégművészei is közreműködnek majd.

A zenekar tagjai:

Barabás Tamás – basszusgitár
Égerházi Attila – gitár, ütőhangszerek
Koós-Hutás Áron – szárnykürt, trombita
Nagy János – billentyűk
Kaszás Péter – dobok, ének

Fellépő vendégzenészek:

Muck Ferenc – szaxofon
Szabó László – szitár, gitár
Karvaly Tibor – hegedű

A lemezen közreműködik még rajtuk kívül:

Steve Hackett – gitár, mesélő
Rob Townsend – szaxofon
Malik Mansurov – tar
Kovács Sára – furulya
Kozma Éva – koboz

‘The Magic Stag’ CD/DVD kombó:

CD: ‘The Magic Stag’

01. The Beginning Of Legends
02. The Magic Stag
03. The Power Of Wings
04. Down By The Lake Side
05. Far Away
06. Unseen Sense
07. Soaring Hills
08. Two Little Snowflakes
09. A True Hope
10. Rising Horizon
11. Uncertain Time

DVD: The Magic Stag’ 96 kHz / 24-bit 5.1 surround sound & stereo mixes

01. The Beginning Of Legends
02. The Magic Stag
03. The Power Of Wings
04. Down By The Lake Side
05. Far Away
06. Unseen Sense
07. Soaring Hills
08. Two Little Snowflakes
09. A True Hope
10. Rising Horizon
11. Uncertain Time

Videó extrák:

1. Bubble Dream (Live In Washington D.C., Amerikai Egyesült Államok)
2. Deep Lights (Live In Washington D.C., Amerikai Egyesült Államok)
3. Witchi Tai To (Live In Lviv, Ukrajna)
4. The Lost Card (Live In Lviv, Ukrajna)
5. Gallop (Steve Hackett-tel) (Live In Budapest, Magyarország)
6. Coffee Break (Live In Budapest, Magyarország)
7. The Power Of Wings (Steve Hackett-tel) (Live In Budapest, Magyarország)
8. Lava Lamp – Karanténvideó 2020
9. Égerházi Imre dokumentumfilm

LP:

Side A

01. The Beginning Of Legends
02. The Magic Stag
03. The Power Of Wings
04. Down By The Lake Side

Side B

01. Far Away
02. Unseen Sense
03. Soaring Hills

Side C

01. Two Little Snowflakes
02. A True Hope
03. Rising Horizon

Side D

01. Uncertain Time
02. Sári’s Dream
03. Gallop (live)

Djabe - The Magic Stag

Megosztás