David Crosby If I Could Only...

Miután a Crosby, Stills, Nash & Young kiadta kultikus ’Déja Vu’ albumát, valamennyi tag szólóban próbálkozott. Stephen Stills saját magáról elnevezett albummal jelentkezett, Graham Nash kiadta a ’Songs For Beginners’ címűt, Neil Young az ’After The Gold Rush‘-t, David Crosby pedig a címben szereplő lemezzel jött elő. Nem bízott semmit a véletlenre, hiszen a közreműködők hada szinte egytől egyig meghatározó figurája volt a kornak, így Joni Mitchell vagy a Grateful Dead, a Santana és a Jefferson Airplane zenészeinek művészetét dicséri az album, sőt mi több, Graham Nash és Neil Young is zenélnek a felvételeken. Ennek megfelelően az anyag is szerteágazó stílusban fogant, hallunk dallamos, pszichedeliával átitatott akusztikus, folkos dallamokat a CSNY stílusában, jammelős-countrys-bluesos szerzeményeket, á la Grateful Dead és borult futamokat is a Jefferson Airplane környékéről. Bár Crosby-szólólemeznek titulálják, és az anyag legnagyobb részét ő maga írta, az ’If I Could Only Remember My Name’ nem így sikerült volna, ha a fentebb említett zenészhad nem áll csatasorba.
Bár David bátyja, Ethan Crosby is látható a lemezborítón, ő maga nem játszik a felvételeken, viszont egyik legnagyobb inspirációként kerül említésre, hiszen ő tanította meg gitározni Davidet, többször is felléptek együtt.

Ének- és gitárcentrikus az album, inkább az akusztikus hangok dominálnak, zongora csak egy helyen, a Song With No Wordsben hallható. Ezt Gregg Rolie szolgáltatja, aki ekkor még a Santana berkeiben tevékenykedett, a Journey csak három év múlva következett. A felvételek sem akárhol készültek: Wally Heider stúdiója egy fogalom volt, hiszen 1969 és 1980 közt, amikor működött, a Grateful Dead és a Jefferson Airplane mellett a Creedence Clearwater Revival, a Fleetwood Mac, Tom Waits vagy épp Herbie Hancock is betért ide lemezeket rögzíteni. Phil Lesh, a Grateful Dead basszusgitárosa közreműködött a lemezen és így emlékezett vissza a felvételek idejére: „Teljes volt az együttműködés, azt mondtuk: zenéljünk együtt! Senkit nem érdekelt, kinek a neve alatt fog megjelenni a lemez, nekem többek közt ezért is olyan fontos ez az album.” Lesh szerzőként is hozzájárult a lemezhez, hiszen Jerry Garciával karöltve részt vettek a What Are Their Names szerzemény megalkotásában, és a dal igen erősen magán viseli a Dead zenei stílusjegyeit, persze Crosby énekével a központban.

 

 

A második CD inkább a hardcore rajongóknak ajánlott, ezen demók, dalkezdemények, vázlatok, ötletek hallhatók, több esetben egy szál akusztikus gitárral, ám fontos mozzanatok, ha valaki mélyebben, behatóbban akarja megismerni az albumot vagy annak születését. Ezek a felvételek a Song With No Words-demó kivételével korábban nem jelentek meg hivatalos kiadványon.

David Crosby debütáló szólóalbuma nem csak azért jelentős, mert az egyik legjobb produktum pályafutása során, hanem azért is, mert a közreműködők parádés névsorának köszönhetően egy olyan lemez született, amely a lehető legszélesebben mutatja be a kor amerikai zenéjének spektrumát. Bár a mondás szerint már két dudás sem fér meg egy csárdában, a dalokat hallgatva egyértelmű, hogy a sok nagy név együtt 100%-osan összedolgozott, a végeredmény pedig önmagáért beszél.

Közreműködők:

David Crosby – ének, gitár
Graham Nash – gitár, ének
Jerry Garcia – elektromos gitár
Neil Young – gitár, ének
Jorma Kaukonen – elektromos gitár
Laura Allan – akkordcitera, ének
Gregg Rolie – zongora
Phil Lesh, Jack Casady – basszusgitár
Bill Kreutzmann, Michael Shrieve, Mickey Hart – dob
Joni Mitchell, David Freiberg, Paul Kantner, Grace Slick – ének

CD 1: Original Album

Music Is Love / Cowboy Movie / Tamalpais High (At About 3) / Laughing / What Are Their Names / Traction In The Rain / Song With No Words (Tree With No Leaves) / Orléans / I’d Swear There Was Somebody Here /  Kids And Dogs (bonus track)

CD 2: Bonus Tracks

Demos:
Riff 1 / Tamalpais High (At About 3) / Kids And Dogs / The Wall Song / Games / Laughing / Song With No Words (Tree With No Leaves) / Where Will I Be

Sessions:
Cowboy Movie – Alternate Version / Bach Mode – Pre-Critical Mass / Coast Road / Dancer / Fugue

David Crosby

Megosztás