Évtükör: Szakáts 2004

írta admin | 2005.10.22.

Itt van az év vége és ilyenkor az ember hajlamos arra hogy egy kényelmes fotelben visszaemlékezzen, mi is történt az elmúlt esztendőben. Én is ezt teszem most, de nem szeretnék senkit untatni a magánéletem hétköznapjaival, sokkal inkább arról szeretnék beszámolni, hogy milyen koncerteket láttam, és ha lehet, megpróbálom rangsorolni is őket.

Nem lesz könnyű, azt hiszem, mert elég régen nem volt ilyen gyümölcsöző éve a rocker társadalomnak, de azért megpróbálom. Akkor nézzük az első tí­z helyezettet:

1. Twisted Sister, Petőfi Csarnok, Summer Rock Fesztivál.

Hogy miért? Mert ez volt az a koncert, amit nem hittem el, hogy tényleg lesz. Úgy voltam vele, mint a katonaságnál az eltávval, ha visszajöttem, akkor kint voltam. Amikor felröppent a hí­r nem akartam hinni a fülemnek, tényleg láthatom élőben az eredeti Twisted Fucking Sistert. Még amikor Kosinszky Gabi barátom (aki egyébként a fesztivál egyik szervezője) biztosí­tott arról, hogy tényleg lesz buli akkor is kétkedtem. Aztán eljött ama szép nyári este és valóban itt voltak. Lehet, hogy zeneileg nem ez volt az év koncertje, de nekem akkor is legkedvesebb.

2. Rush, Prága, T-mobile Aréna

Szinte ismétlésekbe kéne bocsátkoznom, hogy leí­rjam az érzéseimet ezzel a bulival kapcsolatban. Nem gondoltam, hogy valaha életemben láthatom a Rusht. Láttam, csak az a kár, hogy ezért 600 kilométert kellett utaznom és, hogy nagyon sok honfitársam nem látta ezt a csodát.

3. Queensryche, Petőfi Csarnok, Summer Rock Fesztivál

Immár húsz éve tartó (bár csak egyoldalú) szerelem köt össze minket a Queensryche-al. És, hogy az Operationt lenyomták egy az egyben, az a legszebb randival is felért.

4. Living Colour, A38 hajó

Úgy látszik ez egy ilyen év volt, mert a Living Colour is azon zenekarok közé tartozik akikről szintén nem sejtettem, hogy szerencsém lesz hozzájuk. És ha már a szerencséről beszélünk még a sajtótájékoztatón ill. a vacsorán is sikerült ott lennem és mondhatom a mellett, hogy fantasztikus zenészek, nagyon jó emberek is.

5. G3, Petőfi Csarnok

Az igazi meglepetés itt a közönség létszáma volt. Egy erős félházra számí­tottam, de tömve volt a Pecsa szabad tere. Talán Robert Fripp helyett jöhetett volna valaki más, aki aktí­van részt vesz a koncerten, de í­gy is fantasztikus gitárorgia volt.

6. HTP, Wigwam

Turner és Hughes két énekes legenda és fantasztikus zenészek velük. Turner sajnos nem tett sokat hozzá a bulihoz miután előző éjszaka az Old Mansban „felejtette” a hangját, de í­gy legalább Glenn kiélvezhette a bulit.

7. Rage, E-Klub

Bevallom nem nagyon ismertem a Rage munkásságát, amikor elhatároztam, hogy megnézem ezt a koncertet, viszont volt egy ember a csapatban, aki miatt mindenféleképpen el akartam menni az E-be aki nem más mint Mike Terrana dobkirály. Aztán úgy jártam, hogy Rage fan lettem.

8. U.D.O. Petőfi Csarnok

Nagy kár, hogy kevesen voltunk ezen a koncerten, mert Udo még mindig nagyon erős, és ezt bizonyí­totta is úgy kb. két órás hamí­sí­tatlan heavy metal bulival.

9. Tito & Tarantula, Sziget Fesztivál

Harmadszor jártak kis hazánkban ezek az örült amcsi-mexikói arcok, de csak most sikerült elkapnom Őket. Nagyon meleg volt és vakí­tóan sütött szembe a nap, de a Tito feeling mindent megért.

10. Rammstein, Prága, T-mobile Aréna

Aki olvasta a beszámolómat erről a koncertről az már képben van, hogy miért is került fel a listára, aki nem annak itt a lehetőség.

A sok öröm után néhány csalódásról is szeretnék szólni. Ilyen volt számomra a Judas Priest koncert a Summer Rocks-on ahol egy igencsak enervált és lelassult Pristet láttunk vagy ugyanezen a bulin a Queensryche hangzása, ami csapni való volt. Szeretném meg emlí­teni számomra a legnagyobb csalódást, nevezetesen az elmaradt M.S.G. koncertet és ugyanezen oknál fogva a szigetes Saxon bulit, de sajnálom, hogy a koncertszervezők nem mutattak érdeklődést sem a Rush, sem a W.A.S.P., de még DIO magyarországi felléptetésére sem. Ennek ellenére azt hiszem jó évet zárunk, és ha csak a Bang Your Head jövő évi fellépőit nézem vagy azt, hogy Mötley Crüe Európába készül, azt hiszem nem fogunk unatkoznia 2005-ös esztendőben sem.