Moby Dick – Valóság: Dal- és klippremier az áprilisi ’Terápia’ albumról

írta Hard Rock Magazin | 2019.03.14.

Öt év után elkészült új lemezével a Moby Dick. A jövőre 40 éves magyar thrash legenda ’Terápia’ című lemezével április 20-án 14 friss thrash metal csapás érkezik a Hammer Records gondozásában, Havancsák Gyula (Accept, Annihilator, Brainstorm, Ensiferum, Stratovarius, Tyr, stb.) részletgazdag grafikájával a borítón, most pedig már meg is lehet hallgatni a sok éve várt új Moby Dick-korong első dalát.

A Valóság című dalhoz stúdiós videoklipet is készített Mentes Norbert gitáros (fény, vágás) és dr. Nagy Attila operatőr:

’Terápia’ CD + "Mentes 50 / Körhinta 25" DVD (digipak CD+DVD) előrendelés IDE kattintva lehetséges.

Smici a Terápiáról: “Több, mint 25 éve nem volt olyan Moby Dick-album, amit zeneileg kizárólag Norberttel ketten írtunk meg és a két legkorábban írt dalt kivéve újból klasszikus, normál gitárhangolásban vettük fel a dalokat. Ez nagy változás, nevezhetjük egyfajta visszatérésnek. Hosszú, kemény munka eredményeként egy erős és tartalmas album született 14 dallal, közel 50 percben. A szövegeket most is Pusztai Zoltán írta, aki ezúttal is nagyon odatette magát. Úgy tud klasszikus Moby Dick-es, Pusztai-stílusban írni, hogy közben rengeteg új színt is felvonultat. Sokszor csodálkozom, hogy bírja szóval, hogyan jutnak eszébe ezek a sorok.

„A dalok zeneileg is karakteresen, felismerhetően magukon hordják a Moby Dick stílusjegyeit, de rengeteg újszerű megközelítést, hangszerelési megoldást is hallani az albumon. Bátrabban alkalmaztunk vokálokat, dallamosabb énektémákat és rengeteg rájátszással díszítettük és tettük még töményebbé, vastagabbá a hangzást. A thrash dalok mellett két melankolikus, balladaszerű dal is helyet kapott, de egyáltalán nem megszokott, hagyományos metal lassú dalokról van szó. A változatosság egyébként is törekvés volt, minél hallgathatóbb legyen az album, ne egy hullámhosszon mozogjanak a dalok. Ezúttal a gitárszólókat is megosztottuk, ez csak az első lemezeinkre volt jellemző, ez is egyfajta visszatérés és tovább színesíti az albumot, hiszen teljesen más stílusban szólózunk. A stúdiómunkálatok most is az MD Stúdióban zajlottak, ahol komoly energiákat mozgósítottunk, nem kevés időt fordítva a felvételekre és keverésre. Bízom benne, hogy az eredmény mindenki számára meggyőző lesz, talán az egyik legjobb hangzású Moby Dick-albumot sikerült összehoznunk.”

2014-ben jelent meg a legrégebbi magyar metalbanda legutóbbi albuma, a ’Földi pokol’ korongot csak a ’Kegyetlen évek’ 2016-os újravett verziója követte, majd egy új dal, a tavalyi, klippel kísért Okos világ, amely erre a lemezre is felkerült. Az új dalok szövegét – régi szokás szerint – Pusztai Zoltán írta, majd Smici irányítása alatt “hazai terepen” vették fel őket az MD Stúdióban, ahol szintén ő végezte a keverést és maszterelést. Bár az új dalokat még Budai Béla játszotta fel, őt 2018 végén váratlanul Király Zoli (ex-Akela) váltotta a dobok mögött. A ’Terápia’ előrendeléséhez bónuszként Mentes 50 / Körhinta 25 jubileumi koncert DVD, valamint ajándék óriásposzter is jár, az előrendelés mától él a zenekar előrendelői oldalán!

A tizenegyedik Moby Dick nagylemez több dalát még a megjelenés napján meg is hallgathatjuk élőben, a Barba Negrás lemezbemutató koncerten, ahol a Kalapács és az Invader zenekarokkal együtt lépnek fel. Ezen túl érdemes figyelni a zenekar oldalait, mert a már említetteken túl több lekötött koncertdátum válik nyilvánossá hamarosan! Facebook-esemény ITT.

2019-es Moby Dick koncertdátumok:

Március 16. Nemzeti Dal Ünnep, Székelyudvarhely
Április 19. Roncsbár, Debrecen
Április 20. Barba Negra, Budapest - Lemezbemutató koncert
Május 4. III. RockMajális, Zalaegerszeg

’Terápia’ dallista:

01. Valóság
02. Program
03. Okos világ
04. Terápia
05. Mindenegy
06. Meghalni se érsz rá
07. Nem az vagyok
08. Alkonyzóna
09. Küldhetnél egy jelet
10. Biorobot
11. Egyedül
12. Hazudni nem nehéz
13. Predator
14. Zárszó

„Mentes 50 / Körhinta 25” DVD:

01. Intro
02. Múló álom
03. Körhinta
04. Gumiszoba
05. Kártyavár
06. Pokolrock
07. Beteg a Föld
08. Okos világ
09. Na mi van?
10. Ugass kutya
11. Ámen
12. Durván, akár a vulkán
13. Good bye
14. Legyél jó
15. A rock n' roll örök
16. Motorizált nemzedék
17. Mennyből az angyal
18. Kiképzés
19. Prometheus
20. Gazember
21. Keresztes vitéz