A visszatérés folytatódik: Fahrenheit – Barba Negra Track, 2018. 08. 29.

írta Kidlacee | 2018.09.02.

Nagy várakozással tekintettünk elébe a Fahrenheit idei koncertjének, mivel tavaly december végén egy igen jól sikerült visszatérésnek lehettünk szemtanúi. Akkor a fiúk azt mondták, hogy ha az a visszatérő buli jól fog sikerülni, folytatni fogják a zenélést, és nem kell újra tizenéveket várni arra, hogy újra együtt lássuk őket. Természetesen a 2017-es Gödör Klubban megtartott koncertnek óriási sikere volt, így nem sokra rá jött is a bejelentés, miszerint augusztus 29-én a Barba Negra Trackben lép fel a Varga F. Zoltánnal már tavaly négytagúvá duzzadt Fahrenheit.

Előzenekarnak a Tiansen együttest hívták meg, akikről ezelőtt még sosem hallottam, és mivel nyolc előtt pár perccel érkeztem a helyszínre, sajnos sokat nem is tudtam elcsípni belőlük, de ahogy az utolsó perceiket láttam, biztos vagyok benne, hogy nagyon kitettek magukért.

A rövid átszerelés alatt az Aerosmith hetvenes évekbeli klasszikusait hallgathattuk, majd pontban negyed kilenckor – hasonlóan a múltkori bulihoz – megszólalt A fény felé című akusztikus dal intróként. Elsőként Tobola Csaba foglalta el a helyét a dobok mögött egy köszöntő tapsvihar után, majd Vörös Gábor, Varga F. Zoltán és Maróthy Zoltán is színpadra lépett, hogy egy elsöprő lendületű Akarom / Pokolba már / Káin és Ábel trióval nyissák az estét.

Tökéletes hangzással szólaltak meg, a publikum is egyből ráhangolódott a koncertre, és nagyon sokan énekelték az együttessel a számokat. Maróthy Zoli az első pár dal után el is mondta, hogy szerinte a tavalyi bulin túl sokat beszélt, és ez most másképp lesz, mert inkább mi leszünk megénekeltetve. A következő percekben érkező Festett világ, valamint a Szállnom kell (amit egy nagyon jó gitár intró vezetett be) című klasszikusok alatt tényleg csak úgy zengte a refréneket a nézőtér.

Majd bejelentettek egy meglepetésdalt – amiből több is jutott erre az estére –, ez volt a Félig telt pohár. Ez egy szólófelvétel, amit Maróthy Zoltán tavaly, ötvenedik születésnapjára készített, de állítólag sokan úgy vélekedtek róla, hogy Fahrenheit nótának is tökéletes lenne, így bevették a programba. Nagy élmény volt hallani, mert tényleg tökéletesen illeszkedett a többi dal közé. Az ezt követő Ördögi táncról megtudhattuk, hogy túlságosan nem kedvelik, de amilyen erőteljesen és lendületesen játszották, ezt nehéz elhinni. Amilyen tombolás alakult ki rá a nézőtéren, az csak még jobban fokozta a már amúgy is forró hangulatot. Szerencsére ezt maguk a zenészek is észrevették és egy olyan történettel szórakoztatták a publikumot, miszerint amikor a Fahrenheitet alapították (elmondásuk szerint valamikor 1876-ban), elmentek az Adria-tengerre egy hajós túrára és hatalmas viharba keveredtek. Ki kellett menniük a nyílt tengerre, ugyanis a hajó kapitánya szerint ilyenkor nem szabad a partok felé menni, mert könnyen elsüllyedhetnek. Az óriási szél és eső annyira félelmetes volt, hogy azt hitték, nem élik túl a kalandot. Szerencsére azonban semmi baj nem történt, és ennek emlékére írták meg az első lemezen szereplő Vihar után című instrumentális dalt, amibe azonnal bele is kezdtek. Hatalmas ováció volt a válasz a másik oldalról.

A következő akusztikus blokkot – miután mindhárman helyet foglaltak a színpad közepén – a Végigtombolt éjszakákkal nyitották. Ezt a Sztárfotó követte, majd egy Ossian nóta, a Nézz rám zárta az unplugged előadást. Ha már az Ossian szóba került, eljátszották a Kihozta belőled című klasszikust is.

Ezután megemlékeztek a tavalyi koncertről, ami rögzítésre került, de úgy döntöttek, nem adják ki DVD-n, hanem mindenki számára elérhetővé teszik a YouTube-on.

Előkerült a harmadik lemezről a Hol van című szám is, majd a Te vagy a tűz zárta az első műsoridőt. Természetesen a közönség egy szikrányit sem engedett, így a ráadásban még két dal, a lüktető Neked jó leszek és a Van-e még című sláger – újabb közönség énekeltetéssel megspékelve – hangzott el végleg extázisba kergetve az egybegyűlteket.

Mit is lehet elmondani erről a kiváló buliról, amit még nem írtam le az előző fellépésükről készült koncertbeszámolóban? Talán csak annyit, hogy tényleg ne álljon meg a Fahrenheit története, mert végtelenül profi előadás ez, profi zenészekkel, akik ráadásul nagyon élvezik a közös zenélést és a közönség szeretetét. A nagy kérdés persze most is a levegőben lóg: vajon mikor lesz legközelebb ismét koncert. És a másik – talán még nagyobb – kérdés, hogy kapunk-e új albumot valamikor tőlük? Reménykedjünk, hogy igen!

Akarom / Pokolba már / Káin és Ábel / Hontalan angyalok / Aki bújt, aki nem / Festett világ / Szállnom kell / Félig telt pohár / Ördögi tánc / Vihar után / Végigtombolt éjszakák / Sztárfotó / Nézz rám / Hol van / Kihozta belőled / A bánat lánya / Te vagy a tűz /// Neked jó leszek / Van-e még

Szerző: Kidlacee
Képek: Török Hajni

Legutóbbi hozzászólások