Ha szereted a formabontó, egyedi hangzásvilággal rendelkező, experimentális, progresszív dark rockot, akkor állj meg egy pillanatra, mert a brit Crippled Black Phoenixre érdemes egy sanda pillantásnál többet vetned.

Crippled Black Phoenix

A csapattal két évvel ezelőtt találkozhattunk a Fekete Zaj fesztiválon, ahol a VHK-val együtt is színpadra léptek egy zenei orgiába torkolló rituálé keretében. Október 9-én pedig megjelenik az új stúdióanyaguk ’Ellengæst’ címmel, amelyről most meghallgatható a Cry Of Love.

 

 

Az Egyesült Királyságban ténykedő formáció immár 2004 óta aktív, a tarsolyukban számos stúdióalbum és EP szerepel, utoljára pedig 2018-ban adtak ki nagylemezt (’Great Escape’). Elérkezett hát az idő, hogy új zenékkel jelentkezzenek, és nem is akármilyen anyaggal térnek vissza; a továbbra is a Season Of Mist által gondozott ’Ellengæst’ ugyanis egy baráti társasággal közösen megalkotott dalgyűjtemény, Vincent Cavanagh (Anathema), Jonathan Hulten (Tribulation), Kristian „Gaahl” Espedal (Gaahls Wyrd), Suzie Stapleton énekesnő/gitáros és a csapatot korábban a turnékon kisegítő Ryan Michael Patterson basszeros közreműködésével.

„Az ’Ellengæst’ cím a régi angol nyelvben azt jelenti, hogy »pajkos démon«, skandinávul pedig »erős szellem«, s ez a Crippled Black Phoenix kettősségét jelzi. „Ugyanazon a helyről származik, de különböző konnotációkkal. Dióhéjban ilyen a banda.” – mondja a zenekarvezető Greaves, és még hozzáteszi, hogy „Az ’Ellengæst’ az emberi állapot és az állandó belső küzdelmek témáival foglalkozik.”

Az első nyilvánosságra hozott szerzemény a Cry Of Love a macskák iránti szeretetükről szól, történt ugyanis, hogy közel egy időben három macskát is elveszítettek a zenekar tagjai, nekik állít emléket a dal, illetve a hiányukat és a hozzájuk fűződő viszonyukat taglalja.

Tagok:

Justin Greaves – gitárok, dobok, basszusgitár
Belinda Kordic – ének, ütőhangszerek
Helen Stanley – zongora, szintetizátor, trombita
Andy Taylor – gitár

Vendégszereplések:

House Of Fools – Vincent (ének), Belinda (háttérvokál)
Lost – Belinda (ének), Vincent (háttérvokál)
In The Night – Gaahl és Belinda duett
Cry Of Love – Ryan (ének), Suzie (háttérvokál)
Everything I Say – Belinda (ének)
The Invisible Past – Jonathan (ének)
She’s In Parties – Belinda (ének), Suzie (gitár)

’Ellengæst’ számlista:

01. House Of Fools
02. Lost
03. In The Night
04. Cry Of Love
05. Everything I Say
06. (-)
07. The Invisible Past
08. She’s In Parties

Crippled Black Phoenix

 

Megosztás