Karrierjének eddigi legnagyobb koncertjére készül a Thy Catafalque és a Platon Karataev, május 11-én a két zenei kuriózumnak számító produkció veszi be a Budapest Park színpadát.

A Kátai Tamás szólóprojektjeként ismertté vált, majd koncertekre zenekari formát öltött Thy Catafalque és a négytagú Platon Karataev története is rendkívül érdekes és kivételes. Bár első ránézésre talán kevés helyen keresztezheti egymás útját az avant-garde metal és az alternatív/art rockban eredő gitárzene, de sokkal több a közös pont, mint ahogy azt gondolnánk. A két projekt más irányból, de ugyanoda tekint, és mindkettejük munkásságában megjelennek az archaikus elemek, kiemelt szerephez jutnak a természeti képek, és arra ösztönzik a hallgatót, hogy befelé figyeljenek. Emellett a Thy Catafalque és a Platon Karataev is jelentős hazai- és nemzetközi ismertséget vívott ki magának, és számos szakmai elismerést is bezsebeltek. Bár hangzásviláguk eltér, mégis olyan atmoszféra jellemzi mindkettőt, ami azonnal beszippant, ehhez pedig fontos kérdéseket feszegető, sokszor az emberi léten túlmutató dalszövegek párosulnak.
A fennállásának jövőre 25. évfordulóját ünneplő Thy Catafalque eddig 10 albumot jelentetett meg – a legutóbbit tavaly ’Vadak’ címmel –, 2011 óta ráadásul a francia Season Of Mist kiadó gondozásában.
A Platon Karataev 2022 elején telt házas koncerten mutatta be legutóbbi, teljesen magyar nyelvű, ’Partért kiáltó’ című nagylemezét, de már gőzerővel dolgoznak a folytatáson.
Mindkét említett album regisztráció nélkül végighallgatható az alábbi hivatalos playlistekre klikkelve.
A Thy Catafalque és a Platon Karataev közös koncertjére a Budapest Park honlapján lehet jegyet venni, további információk az esemény Facebook-oldalán.

 

 

Thy Catafalque

Megosztás