„Nehogy azt mondják a rajongók, hogy semmit sem adunk nekik” – mondta a Carcass frontembere, Jeff Walker, a banda ugyanis megosztott egy új dalt The Living Dead At The Manchester Morgue címmel. A tétel az ősszel érkező EP első előfutára, mely olyan dalokat tartalmaz, amik nem kerültek fel a csapat soron következő stúdiólemezére.

Carcass

A Carcass új albuma, a ’Torn Arteries’ eredetileg augusztus 7-én került volna boltokba, azonban a koronavírus-járvány miatt elhalasztották a megjelenését. Az elvonási tünetek enyhítésére október 30-án ’Despicable’ címmel egy EP-t adnak ki, amelyről meghallgatható a klippel kísért első dal, a The Living Dead At The Manchester Morgue. Az EP a Nuclear Blast gondozásában lát napvilágot.

 

 

Jeff Walker, az együttes frontembere így kommentálta a kiadványt: „A COVID-helyzet miatt az új Carcass-album megjelenése háttérbe szorult. Mivel korábban megígértük, hogy augusztusban új zenét mutatunk be, azt gondoltuk, hogy hiánypótlás gyanánt jelenjen meg néhány dal, melyek nem szerepelnek a lemezen, nehogy azt mondják a rajongók, hogy semmit sem adunk nekik. Itt van hát, élvezzétek!”

Az EP dallistája a következő:

01. The Living Dead At The Manchester Morgue
02. The Long And Winding Bier Road
03. Under The Scalpel Blade (album version)
04. Slaughtered In Soho

Bill Steer egy interjúban elárulta, hogy az új album címe egy régi demószalagról származik, melyet az együttes alapító dobosa, Ken Owen még tinédzserként vett fel. „Volt egy zenekar, a Torn Arteries, melynek anyagát maga Ken rögzítette a hálószobájában. Gitározott, kartondobozokat püfölt és sikítozott a mikrofonba – magyarázta Bill. – Az egész nagyon torz és nehezen hallható volt, bár lényegében egy spanyol gitárral és egy pár dobozzal szórakozott egy srác. Úgy gondolom, hogy Jeff értékeli a kapcsolatot a múlttal és azt a tényt, hogy ez egy Ken Owen klasszikus volt. Tehát ez az ő választása volt, így megtartottuk.”

Steer továbbá elmondta, hogy a ’Torn Arteries’ cím egyfajta hommage Ken Owennek, aki agyvérzést kapott 1999-ben, és emiatt két évtized óta nem játszik aktív szerepet a Carcassben. „Nem emlékszem, mikor merült fel ez, de sajtótájékoztatót tartottunk egy fesztiválon, és azt hiszem, mindannyian egyetértettünk abban, hogy annak ellenére, hogy Ken jelenleg nem játszik a zenekarban, örökre a banda részét képezi és részt vesz mindenben, amit csinálunk. Egyedi stílusa volt, teljesen más felfogással dobolt – mondta Steer. – Az általa írt riffek nagyon távol álltak a megszokottól, még mindig úgy gondolom, hogy gitárosként néhány dolog nagyon szokatlan volt, és elég nagy kihívást jelentett. Továbbra is rendszeres kapcsolatban állunk egymással, és nagyon jó látni, hogy Ken élete stabilizálódik. Alapvetően jó életszínvonalú és boldog fickó.”

Arra a kérdésre, hogy mennyi ideig tartott az új Carcass-album felvétele, Bill ezt mondta: „Nem igazán tudom megmondani, mert több alkalommal dolgoztunk, ez volt az első alkalom, amikor valóban így dolgoztunk. Volt néhány rövidebb és pár hosszabb időszak, amikor komponáltunk, tehát hosszú időnek éreztem. A minőség nyilvánvalóan fontos tényező volt, mert azt akartuk, hogy a dolog minél jobb legyen. Az a tény, hogy nem a ma megszokott módon dolgoztunk, hogy trackeket rögzítünk és másoljuk a részeket, kórusokat – ahogy azt a mai zenekarok teszik –, meghosszabbította a munkát, így több időt vett igénybe.”

Steer azt is megerősítette, hogy a korábban már bemutatott Carcass-dal, az Under The Scalpel Blade – melyet tavaly decemberben adtak ki digitális kislemezként – helyet kap a csapat közelgő nagylemezén. „Azt hiszem, ez az album egyik legkonzervatívabb dala. Nem sok olyan elem van benne, mely új lenne a Carcass számára. Ha elemezzük, akkor láthatjuk, hogy határozottan vannak olyan részek, melyek emlékeztetik a hallgatót olyan dolgokra, melyeket a múltban csináltunk.”

Megosztás