Hat héttel az esemény előtt technikailag telt házas Béla Fleck Müpa-fellépése, már csak a jegyirodákban lehet elcsípni 1-2 jegyet. Február 14-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben láthatjuk a világhírű bendzsóművészt, ez lesz a harmadik budapesti koncertje.

Akik emlékeznek Béla Fleck előző, nyolc évvel ezelőtti koncertjére, bizonyára azt is tudják, miért hívják Bélának az Amerikában született bendzsójátékost. Nem magyar családi gyökerek okán: az egyébként szlovák ősöktől származó muzsikus zenerajongó édesapja Bartók miatt adta fiának ezt a keresztnevet, amely determinálta Béla Fleck életét. De nemcsak amolyan átlagos zenész lett belőle, hanem egyenesen az a bendzsózseni, akit a világon a legtöbb kategóriában jelöltek Grammy-díjra. Ezúttal egy igazi allstar bluegrass együttes élén tér vissza Budapestre.

 

 

Az 1958-as születésű Fleck hangszerének igazi virtuóza, aki mindig innovatív módon, technikailag is tökéletes játékkal keresi az új és még újabb lehetőségeket a bendzsó megszólaltatásában, valamint más műfajokkal való házasításában. Ebben társa felesége, Abigail Washburn is, akivel legutóbb, 2015-ben láthattuk-hallhattuk a Müpában. 2007-ben viszont még Béla Fleck And The Flecktones nevű zenekarával érkezett az A38-ra, a jazz-fusion és a jammelések felé terelve a progresszív bluegrasst. Mielőtt 1988-ban megalapította leghíresebb formációját, hosszú évekig a prog bluegrass egyik alapzenekarával, a New Grass Revivallal zenélt. Nála azonban idővel valóban bármi szóba jöhetett, igen tekintélyes számú, 38 Grammy-jelölése (amelyből 15-öt díjra is váltott) rengetegféle kategóriából áll össze: country, pop, dzsessz, bluegrass, klasszikus, folk, spoken word, világzene, american roots stb. Mostani koncertjén a 2021-ben megjelent, szintén Grammy-díjas ’My Bluegrass Heart’ című lemezét mutatja be olyan nagynevű bluegrass-zenésztársakkal – Michael Cleveland, Sierra Hull, Justin Moses, Mark Schatz, Bryan Sutton –, akik valószínűleg még sosem jártak Magyarországon.
A koncert további részletei az esemény Facebook-oldalán.

Megosztás