Az East zenekar művészeti örökségét újragondoló iLAND kétéves fennállásának eddigi legnagyobb koncertje kerül megrendezésre márciusban a Müpában, előtte azonban baráti sörözésre invitálják a rangókat a jövő szerdai „meccsmentes” napra a Kispolszkiba.

Az iLAND zenekar kiváló bemutatkozó dupla nagylemeze ’A Sziget’ címmel jelent meg szeptember 6-án, és egykettőre a MAHASZ-albumlista élére került. Az anyag ősbemutatója igazából már tavaly augusztusban megtörtént a Klebelsberg Kultúrkúria szabadtéri színpadán, de volt azóta zajos sikerű hivatalos albumpremier is a MOMkultban, a megjelenésre időzítve. Viszont kimondatlanul is a lemez nagybemutatójára kerül sor a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében március 30-án, amelyet Müpa így vezet fel:

 

 

„Az iLAND egy tipikus régi-új formáció, hiszen az alcímben felsorolt kiváló zenészek többsége ismerős lehet a hazai progresszív rock egyik kulcszenekara, az East utolsó felállásából. A 2022-ben megjelent bemutatkozó iLAND-nagylemez, ’A Sziget’ ennek megfelelően igen nívós progrock, mely élőben a műsor gerincét alkotja, de a koncert kiegészül az East évtizedekig működő utolsó felállásának jól ismert dalaival (’56, Szerelem sivataga, David Bowie szeme) is. Kihagyhatatlan kettő az egyben ajánlat.
Az East a hazai progresszív rockzene nemzetközileg is elismert együttese, amely két nagy korszakot élt meg. A nyolcvanas évek közepétől kialakult második felállás három tagja – Takáts Tamás énekes, Pálvölgyi Géza billentyűs hangszeres és Dorozsmai Péter dobos – két sokat foglalkoztatott fiatalabb zenésszel, Madarász Gábor gitárossal és Kontor Tamás basszusgitárossal kiegészülve alapított együttest, és friss dalokat írt, mindez 2022 őszén ’A Sziget’ címmel dupla CD-n jelent meg. Az első lemezen az új szerzemények szólnak, a másodikon pedig élő verzióban játsszák az East utolsó korszakának nagy dalait – és ez a leosztás erre a koncertre is igaz lesz, hiszen a teljes új anyag elhangzik, és a fentebb sorolt dalok mellett többek közt az ’56, Ha zászlót bont a félelem, A szerelem sivataga, vagy az Elrejtettél a szívedben újrahangszerelt változatait is hallhatjuk hosszú idő után élőben megszólalni. A nevében új, tagságában nagyrészt évtizedek óta együtt zenélő, összeszokott társaság a progresszív irányt folytatja, de nyitott szigetnek vallja magát, amely várja a progresszív zene zarándokait, hajózókat, kikötni vágyó élőzene-rajongókat.
A koncert műsorát Pálvölgyi Géza billentyűs-zeneszerző, az iLAND zenei vezetője így foglalja össze: »Úgy állítottuk össze közel kétórás műsorunkat, hogy mind az új iLAND-lemezünkre kíváncsiak, mind a régi dalaink kedvelői megtalálják az örömüket a koncertünkön. Az iLAND zenéje a korábban az Eastben elkezdett közös zenei utunk folytatása, életben tartva annak értékeit, fontos állomásait, színesítve új zenei utakat kereső, friss CD-nk anyagával.«”

Az előadásra a Müpa honlapján már lehet jegyet vásárolni 3 900 Ft – 15 000 Ft ársávban, itt sokan először találkozhatnak a dinamikus árképzés fogalmával, azaz kb. nem árt időben kapcsolni, mert minél kevesebb jegy áll rendelkezésre, annál nagyobb az esély arra, hogy ezek ára megváltozik a sávon belül [nem lefelé]. Ugyanez természetesen fordítva is előfordulhatna, de erre kicsi az esély, mert a földszinti nézőtéren pl. a jegyek fele már elfogyott, a pillanatnyi helyárak így néznek ki:

▲ 3 900 Ft
▲ 6 400 Ft
▲ 8 000 Ft
▲ 10 200 Ft
▲ 13 200 Ft

Azonban a márciusi nagykoncert – és még az ünnepek – előtt lesz egy ’iLAND: Sörözés, dumálás, dedikálás’ című rendezvénye a zenekarnak, amelynek így szól a meghívója:
„Találkozzunk a Kispolszkiban, igyunk egy sört, dumáljunk egy jót! Gyertek, mi ott leszünk: Pálvölgyi Géza, Takáts Tamás, Dorozsmai Péter, Madarász Gábor Madi és Kontor Tamás – vagyis az iLAND. Amennyiben valaki szeretné megvenni a ’A Sziget’ CD-t, megoldjuk, viszünk magunkkal. Ha valaki szeretne dedikált CD-t, lesz nálunk toll, azt is megoldjuk. Ha csak arra jársz és beugrasz egy pár szóra, örömmel fogadunk!
Helyszín: Kispolszki, 1111 Budapest, Bercsényi u. 3.
Időpont: december 7., 17 óra
(Direkt úgy szerveztük a leülős, beszélgetős, sörözős, dedikálós bulit, hogy ne ütközzön a foci VB-vel. December 7. a továbbjutók számára szünnap lesz, hiszen 6-án este lesz majd meg a legjobb 8 mezőnye. A szerda így az iLANDé és a tiétek.)”
További részletek az esemény Facebook-oldalán.

Megosztás