A Five Finger Death Punch alapító gitárosa, a magyar származású Báthory Zoltán mesélt arról, mi ihlette a zenekar névválasztását. A csapat hamarosan újra fellép – 4 éven belül harmadszor – Budapesten az Ice Nine Kills és a sheffieldi Malevolence társaságában.

5FDP - Five Finger Death Punch

A Five Finger Death Punch gitárosa és alapítója, Báthory Zoltán egy friss interjúban beszélt a zenekar nevének eredetéről. „Kisgyerekkorom óta harcművészetekkel foglalkozom, szóval az összes Bruce Lee-film és minden ilyen alkotás a kedvencem volt. Imádtam az underground hongkongi mozikat, azokat a réges-régi filmeket. És volt egy film, a ‘Halál öt ujja’ (‘Five Fingers Of Death’), egy 1972-es klasszikus. Aztán amikor kijött a ‘Kill Bill’, abban volt ez az ötujjas szívrobbantás, vagy mi a fene technika. Én meg a moziban ülve arra gondoltam, »haver, ez olyan hülyén hangzik, hogy lehetne akár egy zenekar neve is«. És ezt rövidítettük le alapvetően, mert az ötujjas robbantó lótusz technika [Five Finger Exploding Lotus Technique] nem lett volna igazán jól hangzó név. Szóval végül a Five Finger Death Punchot választottam. Ez egyfajta óda a kung-fuhoz és a harcművészetekhez. 2005-ben alapítottam ezt a zenekart, és úgy gondoltam, hogy amikor egy új projekten dolgozol, még ne adj neki nevet, mert amit mondani akarsz, a zenei tartalom és a dalszövegek, valamint az, ahogy a zenekar kinéz, mindezek együtt alkotják a teljes képet. Szóval volt egy névlista, amire ez a név, a Five Finger Death Punch is felkerült, és ahogy a zenekar fejlődött, a hangzásunk alakult, valószínűleg ez állt a legközelebb hozzánk. És az összes többi jó név már foglalt volt. Mert olyan nevet kell választanod, ami kilóg a sorból, olyan nevet, amit ha kimondasz, az emberek egy pillanatra felkapják a fejüket, és azt kérdezik: »Mi van?«. Ha túl átlagos vagy túl egyszerű, akkor nagyon nehéz megjegyezni.”

 

 

2022-ben a budapesti bulit pár héttel a 9. 5FDP-album, az ‘Afterlife‘ megjelenése előtt adták, ezért akkor a lemezről egy dal sem hangzott el. Így lesz az idei show a többszörös platinalemezes banda magyarországi lemezbemutató koncertje. Április 5-én egyébként kiadták az ‘Afterlife’ deluxe változatát is a digitális felületeken, amely az eredeti 12 szám mellett 4 bónuszt tartalmaz, a The End, a Judgement Day és a Thanks For Asking akusztikus verzióját, valamint egy vadonatúj dalt, a This Is The Wayt, melyben a néhai rapper, DMX is közreműködik.

A Five Finger Death Punch turnéjának vendége az Ice Nine Kills, akik ‘Welcome To Horrorwood: Under Fire’ lemezük deluxe kiadását tavaly októberben hozták ki. A horrorfilmek és -könyvek által ihletett metalcore zenekar legutóbbi lemezének egyik bónuszdala a ‘Bárányok hallgatnak’ által inspirált Meat & Greet.

Múlt héten jelentették be, hogy egy harmadik csapat is csatlakozik a magyarországi fellépéshez, a sheffieldi Malevolence. Alex Taylor énekes szerint a zenekar hangzása „furcsa, kicsit At the Gates hangulatú melodeath”. Lássuk, milyen is az!

A koncert július 9-én lesz a Barba Negra Red Stage-en, jegyek a Live Nation és a Rock 1 oldalain kaphatók rendszerhasználati és tranzakciós díjakkal együtt 25 400 Ft-ért, további infók az esemény Facebook-oldalán.

Megosztás