Bemutatkozik a nagyközönségnek az új pop-rock formáció, az Am!Li. A Föld napja alkalmából rögtön egy súlyos témával lépett színre a duó. Bár a dal címe Ember, igazából a Föld kizsákmányolásáról szól.

AmiLi

A frissen alakult zenekar célja ezzel a dallal felhívni a figyelmet a globális környezeti válság súlyosságára. „Van egy jelenség, amit túlzott optimizmusnak hívunk. Ez azt jelenti, hogy úgy gondolkodunk, hogy ilyen tuti nem történhet meg velem… Sajnos hiába folyik mindenhonnan, a csapból is a klímaválság, egészen addig, amíg nem érezzük a saját bőrünkön a következményeit, gyakorlatilag nem veszünk róla tudomást. Ami az Amazonas erdeiben történik, vagy az Északi-sarkon, azok túl messze vannak a magyar embernek, hogy aggódjon miattuk. Igen, lehet, hogy elmorzsolunk egy könnycseppet a szegény csontsovány jegesmedvékért, de igazán nem gondolunk bele, hogy milyen visszafordíthatatlan folyamatokkal kell szembenéznie majd a gyerekeinknek” – meséli Kucsera Lilla.

 

 

A dal a Föld nézőpontjából íródott, mintha a bolygó könyörögne az embereknek, hogy hagyják végre abba a pusztítást és a kizsákmányolást. „A klipet közel 8 órán át a 40 fokos tűző napon forgattuk a gánti bauxitbányában, így azt hiszem, hitelesre sikerült a »Föld« szenvedése a klip végére, amikor rákvörösre égtem és teljesen kiszáradtam a forgatás közben, hiába ittunk meg fejenként vagy 2 liter vizet” – folytatta az énekes.

A tagok elmondása szerint az Am!Li a néhai Touch Me Not zenekar poraiból támadt fel, a dal pedig átmenetet képez a régi és az új között, mivel valahol félúton született. „Jelenleg a saját hangunk megtalálására fókuszálunk, szeretnénk minél őszintébb és önazonosabb dalokkal kijönni a következő időszakban – árulta el Bakonyi Ádám gitáros. – Az Ember üzenete, hogy ne bántsuk a Földet. Mindenki tud a saját szintjén tenni azért, hogy egy élhetőbb világot hagyjunk magunk után a következő generációknak. Ha csak elzárjuk fogmosás közben a vizet vagy szelektíven gyűjtjük otthon a szemetet, már tettünk valamit az élhetőbb jövő érdekében.”

Megosztás