Sear Bliss

Rendhagyó és különleges koncerttel készül a Sear Bliss a Fekete Zaj Fesztivál pénteki napján. A ’The Pagan Winter’ 25. évfordulójának alkalmából kultikus demójukat teljes egészében eljátsszák. A nem mindennapi esemény kapcsán a zenekar frontemberét, Nagy Andrást kértük meg, hogy mondjon pár érdekességet a ma már klasszikusnak számító demójukról.

Nagy András: Noha a zenekar alakulása környékén totális doom/death metal lázban égtünk, a ’90-es évek közepére a black metal második hulláma ránk is nagy hatást gyakorolt. Az addig megírt doomos témákat kihajítottuk az ablakon, s elkezdtünk sodróbb témájú black metal dalokat írni. Új ötletekkel és új felállással kezdtük meg az első anyagunkat összerakni. Csejtei Zoli és Csejtei Csabi a death metalt játszó Extreme Deformity zenekarból jöttek át, nem sokkal később pedig az Extreme Deformity dobosát, Bertalan Balázst kértük meg arra, hogy tanulja meg gyorsan a dalokat, s segítsen ki minket a stúdióban, mivel az eredeti dobosunk két héttel a felvételek előtt hirtelen faképnél hagyott minket. Balázs bátyja, Zsolti pedig a stúdiómunkálatokban segédkezett, sőt az egyik dalban még szólózik is.

Sear Bliss

Szombathelyen abban az időben nagyon komoly metálélet volt, aminek következtében jól felszerelt stúdió állt a zenekarok rendelkezésére, de voltak tök jó koncertek és fesztiválok is. A Lord bőgőse és az LMS stúdió vezetője, Vida Ferenc előszeretettel támogatta a helyi együtteseket, s így lehetőséget kaptunk, hogy jutányos áron, három napra birtokba vehessük a stúdiót. A zenekarnak ez volt az első stúdiós élménye.  Tapasztalatlanságunk ellenére nagyon élveztük a munkálatokat, s ezt még a zenekaron végigsöprő influenza sem tudta elrontani. Csejtei Zoli torokgyulladással énekelte végig a három napot, s ez sajnos a végeredményben is megmutatkozik.

Sear Bliss

A stúdió Vida Feri édesanyjának a házában, a pincében volt. Hiába volt remek szigetelése a háznak, Zoli éktelen üvöltése egészen az emeletig felhallatszott. A néni pár óra után lejött szólni, hogy ő ezt már nem bírja tovább, s jó lenne, ha a „halálhörgést” megszüntetnénk. A nehézségek ellenére is sikerült egy vállalható dolgot összehozni, ami talán kiállta az idők próbáját. Mai füllel is azt mondom, hogy a hangzás nem lett rossz, van egy sajátos hangulata az egész felvételnek, és az a legjobb, hogy ahányszor meghallom, mindig kristálytisztán felelevenednek az élmények.

Sear Bliss

A demóból első körben legyártattunk háromszáz kazettát, melyeknek borítóján a gyártó félrenyomta a demó címét. Meglepődve tapasztaltuk, hogy ’The Pagan Winter’ helyett ’The Dagan Winter’ szerepelt a borítón. Megoldásként azt találtuk ki, hogy a d betűnek húztunk temperával egy szárat, s így lett a D betűből P. Ma már nagy ritkaságszámba megy egy ilyen kazetta. Az első széria sikeressége láttán legyártattunk újabb háromszáz példányt, amit szintúgy hamar elkapkodtak. A demót elkezdtem küldözgetni különféle kiadóknak, amire számos pozitív visszajelzést kaptunk, több jó nevű kiadó szerződéstervezete közül a holland Mascot Recordsét találtuk a legmegfelelőbbnek, noha rohadtul fogalmunk sem volt, hogy minek kell egy szerződésben szerepelnie. Talán alá sem írhattuk volna 16 évesen. (nevet) Mindenesetre novemberben aláírtuk a szerződést, januárban pedig elkezdtük felvenni első nagylemezünk anyagát.

Sear Bliss

Lelkesedésünket jól jellemzi, hogy két hónap alatt összehoztuk, és az 1996-ban kiadott ’Phantoms’ meghozta azt az underground sikert, amire mindig is vágytunk. A kiadó teljes mellszélességgel mellénk állt. Összehoztak egy közös turnét a Marduk zenekarral, széles körben promótálták a lemezt, felépítették a reklámokat és leszervezték az interjúkat, 1997-ben pedig kiadták a ’The Pagan Winter’ demót CD-n, egy bónuszdallal és új borítóval. Sajnos egy gyártási malőr miatt újabb sorscsapás ért minket, ami a mai napig kísért. A kiadó a számsorrendet helyesen tüntette fel a borítón, a dalok viszont felcserélődtek a lemezen egy véletlen gyártási hiba folytán. 2016-ban elérkezettnek láttuk az időt, hogy a ’The Pagan Winter’ elnyerje végleges és eredeti formáját vinyl kiadásban, de a sors ezt nem így akarta, ugyanis a vinylen is fel vannak cserélve a számok… Mindez nem számít, a pénteki Fekete Zaj-koncerten megkíséreljük az eredeti sorrendben és az eredeti hangulatban, mégis mai megszólalással előadni ezeket a negyedszázados dalokat. Időutazás lesz!


A legfrissebb Hard Rock-hírekért kattints ide!


 

Megosztás