A Katatonia eddig sosem hallott dalokkal készül 2022. február 1-jén az Akváriumba, a Fekete Zaj Fesztivál szervezésében. Ha ez nem lenne elég, a különleges, ’Twilight Burials’ elnevezésű turnén a szintén tekintélyes életművel rendelkező, izlandi Sólstafir is csatlakozik hozzájuk.

Katatonia

Rengeteg dolog közös bennük, például az erős érzelmi kapocs, ami a rajongókkal összeköti őket, illetve hogy a progresszivitás a saját közösségükből indulva folyamatosan hatással van zenéjükre, ezzel pedig az extrém metáltól egyre messzebb sodródva képesek a folyamatos megújulásra. A két melankolikus veterán csapat összefogása tehát a világ legtermészetesebb együttállásának tűnik, aminek a magyar közönség is szem- és fültanúja lehet jövő februárban Budapesten.

Az idén 30 éve Stockholmban alakult Katatonia a modern metál egyik legkiemelkedőbb, szabadgondolkodású zenekara. Lassú, de biztos, és mindenképpen izgalmas és szerteágazó út vezetett a mai hangzásukig, illetve addig, hogy mind a metál, mint a progresszív rock színteret meghódítsák. Az elmúlt három évtizedben különleges atmoszférájukkal generációkon keresztül varázsolták el a zenekedvelőket. A felállásában is többször változó együttes 2018-ban egy kis szünetet tartott, 2020-ban pedig újból meglepték rajongóikat a sorban tizenegyedik, ’City Burials’ című albumukkal, ami egy újabb üdítő példa arra, hogy a Katatonia ennyi idő után is képes a megújulásra. A dalok nagy részét és az összes szöveget ezúttal meglepő módon a zenekar frontembere, Jonas Renkse jegyezte, a végeredmény pedig talán még a korábbiaknál is személyesebb hangvételű anyag lett.

„Az az igazság, hogy rengeteg ötletem volt ehhez a lemezhez. Nálunk valahogy sosem úgy ment ez, hogy bárki azt mondta volna, hogy kell öt dalt írnom, és akkor írok öt dalt. Inkább az van, hogy mindig változó, hogy ki az, aki éppen kreatívabb periódusában van. Anders Nyström [billentyűs hangszerek, vokál – a szerk.] ugyan ezúttal nem vett részt annyira a dalírásban, de a kidolgozásnál végig ott ült mellettem és felügyelte a folyamatot. Szóval még mindig remekül működik a kémia a zenekaron belül” – így mesélt korábban a svéd zenekar frontembere.

A jegyértékesítés április 16-án, pénteken indul a Tixa rendszerében, a Facebook-esemény pedig már él a közösségi oldalon.

Katatonia

Megosztás