A 20. VeszprémFest koncertsorozata is – mint a korábban már beharangozott Veszprém Blues Fesztivál – a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként valósul meg olyan sztárok közreműködésével, mint Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Yusif Eyvazov, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea.

Veszprémfest 2023

Világsztárok érkeznek jövőre is a VeszprémFestre, akárcsak a korábbi évek során. Az eseményt 2023. július 12. és 16. között rendezik Veszprémben.

 

 

Július 12.

Napjaink egyik legnépszerűbb fiatal latin énekese, Alvaro Soler nyitja a VeszprémFest 2023-as programját. Soler 1991-ben született igazi multinacionális családban: édesapja német, édesanyja spanyol-belga származású. Ennek és különleges nyelvérzékének köszönhetően katalán, spanyol, német, angol, olasz és japán nyelven is beszél. Zenei karrierje előtt ipari formatervezést tanult az Elisava Egyetemen Barcelonában, zeneiskolába járt, és egy barcelonai modellügynökségnél is dolgozott.

Július 13.

A fadoszupersztár Mariza is énekel a História Kertben. A 48 éves portugál-mozambiki származású művésznőt tartják jelenleg a portugál kultúra egyik nagykövetének, aki nem csupán kiváló fadoénekesnő, de a világ színpadainak dívája is egyben. Egyedülálló zenei stílusa fado gyökerű, de repertoárjában a műfaj klasszikus és kortárs tételei mellett zöld-foki-szigeteki morna, valamint brazil és spanyol klasszikus dallamok is szerepelnek. 2001-ben robbant be a világzene élmezőnyébe, azóta pedig a világ csaknem összes jelentős előadóhelyén fellépett, és olyan zenei nagyságokkal muzsikált együtt, mint Gilberto Gil, Lenny Kravitz vagy éppen Sting. Több ízben jelölték Latin Grammy-díjra, a BBC Radio 3 pedig három ízben is a legjobb európai világzene-előadónak járó díjjal ismerte el tehetségét.

Július 14.

A 21. század vezető primadonnája, Anna Netrebko szoprán klasszis lesz annak a gálának a világsztár fellépője, amelynek Verdi-operákból összeállított műsorát a fesztivál második napján élvezheti a közönség. Az előadáson elhangzanak az ‘Aida’, a ‘Nabucco’, a ‘Rigoletto’, a ‘Trubadúr’ és ‘A végzet hatalma’ egyes tételei. Anna Netrebko mellett színpadra lép férje, az azerbajdzsáni tenor, Yusif Eyvazov, közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Michelangelo Mazza.

Július 15.

Négy évvel ezelőtti, zajos sikert arató veszprémi koncertje után ’20 Years Of Soul’ című műsorával ismét a fesztivál vendége lesz Joss Stone. A Grammy- és Brit-díjas énekesnő és dalszerző mindössze 16 éves volt, amikor berobbant a nemzetközi zenei élet elitjébe debütáló albumával, a ’The Soul Sessions’ című anyaggal. Azóta összesen nyolc lemezzel örvendeztette meg rajongóit, és még tovább tökéletesítette sajátos, soul, r’n’b, reggae, világzene vagy éppen hip-hop ihlette zenei stílusát.

Július 16.

50 millió eladott lemez, kilenc Grammy-díj és hatmilliárd letöltés – többek között ez Norah Jones több mint 20 éves zenei pályafutásának mérlege. Az indiai származású énekesnő gyakorlatilag beleszületett a zenébe: édesapja Ravi Shankar háromszoros Grammy-díjas indiai szitárjátékos és zeneszerző, édesanyja Sue Jones New York-i koncertproducer.

A koncerteket a História Kertben rendezik, esőhelyszín a Veszprém Aréna. A Jezsuita Templomkertben Rost Andrea operaénekesnő július 12. és 15. között négy alkalommal, négy különböző programmal várja a közönséget.
Belépők a jegy.hu integrált oldalán válthatók, további részletek az esemény weblapján és Facebook-oldalán.

Megosztás