Nem is olyan rég volt, amikor a The Beatles első albumának ötvenéves jubileumát ünnepeltük. Most ötvenéves lett a ’Let It Be’, az utolsó LP. Igen, a Beatles feloszlása is fél évszázaddal ezelőtt történt. Már történelmi léptékekben beszélnek róluk, mint egy generáció hősei, egy ifjúsági szubkultúra megteremtői, mint a legújabb kor művészettörténetének legfontosabb szereplői.  

Sokan nehezen értelmezik soralbumnak a ’Let It Be’-t hiszen a dalok nagy része már jóval korábban elkészült, mint amikor megjelent. Nem is akarták kiadni, nem voltak vele elégedettek száz százalékig és nem is ezt a címet akarták a lemeznek. A zenekar akkor már csak az emlékekben létezett, totális volt a széthúzás. Paul McCartney koncertezni akart, a többiek nem. Albumok, lemezek ugyan születtek (zseniális alkotások), de a négy gombafejű 1966 óta nem lépett színpadra. A koncert egy formáció legelemibb lételeme, a rock élő mivolta az egyik legfontosabb összetevő. Ez a Beatlesből már évek óta hiányzott. Kérdés az is, az alkotók mennyire vették komolyan ennek az albumnak a megjelenését. Valóban akarták? Hiszen a két agytröszt, John Lennon és Paul McCartney már rég nem az együttesben gondolkodott.  McCartney első szólólemeze a ’Let It Be’ kiadása előtt jelent meg egy hónappal és addigra Lennon is kiadott három közös albumot feleségével, Yoko Onóval.

Sokan fércmunkának tartották, tartják a mai napig, és széles körben állítják, hogy a zenekar utolsó igazi albuma az ’Abbey Road’, mert ezt a négyük elképzelései alapján szerkesztették. Van ebben valami igazság, mert azon túl, hogy nem friss anyagot adtak ki, a ’Let It Be’-be már mások is belenyúltak, igaz nem szerzőként. Viszont a lemezen akadnak olyan felvételek, melyek stabil elemei a Beatles életművének. A címadó mai napig rendszeresen felhangzik a rádiók műsorában, helye megkérdőjelezhetetlen a legnagyobb rockballadák közt. Az Across The Universe akusztikus, savas balladája szintén ott van az örökzöld Beatles-dalok közt. A Get Back (eredetileg ezt a lemezcímet akarták) most is egy közkedvelt rock and roll tőlük, Paul McCartney a mai napig műsoron tartja koncertjein, akárcsak a Let It Be-t. A Get Backről utolsó interjújában azt mondta Lennon, hogy érzett benne némi hátsó szándékot, szerinte McCartney ezt Yoko Onónak írta. Köztudott az is, hogy szép számmal akadnak olyanok manapság is, akik őt teszik fő felelőssé a Beatles felbomlásáért.

Egy dokumentumfilm is készült ugyanezzel a címmel, mely bemutatja a dalok születését a stúdióban, és láthatjuk a zenekar utolsó fellépését saját kiadójuk, az Apple irodaházának tetején. Természetesen közönség nélkül (ez is mindent elmond a zenekaron belüli akkori állapotokról), csak az utcára leért hangok állították meg az embereket.

A ’Let It Be’ semmiképp sincs a legjobb Beatles-albumok közt, ám ez nem azt jelenti, hogy rossz lenne. Nem csak azért jelentős, mert ez volt az utolsó – csak ezért nem beszélnének róla oly sokat. A Beatles 1970 tavaszán feloszlott és azon kevesek közé tartoznak, akik egyetlen percre sem álltak össze felbomlásuk után, noha számos kísérlet volt erre a hetvenes években. 1980. december nyolcadika, John Lennon halála után pedig okafogyottá vált erről a kérdésről filozofálni.

Megosztás