Billy Sheehan bepattant egy DeLoreanba, és visszautazott az időben, hogy ott folytassa a Talasszal, ahol 1985-ben abbahagyta, mielőtt David Lee Rothhoz, majd a Mr. Bighez csatlakozott. ‘1985’ című lemezük szeptemberben érkezik, de két dalt már meghallgathatunk róla.

Talas

A 70-es években alakult és 1985-ben feloszlott Talas ugyan sosem érte el a headliner státuszt az arénákban, de a 80-as évek hard rock színterének szerves része volt, és régóta várt visszatérésük sem okoz csalódást. „Eljött az idő, és mindannyian benne voltunk, senkit sem kellett meggyőzni, mindannyian azonnal lelkesedtünk érte” – magyarázta Billy Sheehan, akihez újra csatlakozott a 2020-ban készült felvételeken a dobos Mark Miller és az azóta elhunyt énekes, Phil Naro. Újoncként csapódott hozzájuk Kire Najdovski gitáros. „Mintha sose hagytuk volna abba, minden olyan könnyedén összeállt. Egészen csodálatos volt!” – folytatta a basszusgitáros.


A 70-es évek végén power trióként alakult Talasban Billy Sheehan énekelt és basszusgitározott, Dave Constantino gitározott és Paul Varga dobolt. Shy Boy című dalukat később a David Lee Roth Banddel, a Mr. Biggel és Steve Vaijal is rendszeresen előadta koncerteken. 2 stúdiólemezt adtak ki ebben a felállásban, majd Sheehan újjászervezte a bandát. Az 1983 decemberében rögzített ‘Live Speed On Ice’ koncertalbumon már Phil Naróval és Mark Millerrel zenélt együtt, a gitárosuk Mitch Perry volt.

A most megjelenő ‘1985’ számait – egy kivételével – mind a nyolcvanas években írták, példának okáért a most bemutatott Inner Mounting Flame és Crystal Clear is szerepel az ominózus koncertfelvételen. Ez az anyag lett volna a negyedik nagylemezük, ha nem válnak szét, és bár igyekeztek a legjobbat kihozni a dalokból, nem babráltak a számokkal, és nem adtak nekik modern csavart, meghagyták annak a kornak a szellemében, amelyben születtek. „Egy pillanatképet akartunk a zenei életünkről 1985-ből – mondta Sheehan. – Ugyanaz a szellemiség és majdnem ugyanazok az emberek, és elhozzák a 80-as éveket 2022-be. Az egy csodálatos korszak volt a zene és a zenekarok számára, és mindannyian örömmel tértünk vissza ehhez.”

Lehet, hogy Najdovski viszonylag új a zenekarban, de a játéka színtiszta Talas. „Nagyszerű zenész, remek ötletekkel, öröm volt vele dolgozni. Phil már dolgozott vele korábban, így bíztam az ítéletében, és tökéletesen bevált” – ecsetelte Billy. A zenekar meghívta a korábbi gitárost, Mitch Perryt is a felvételekre, ő az általa írt két dalban, a Crystal Clearben és az On The Take-ben játszik, ezáltal még inkább visszahozva az old school hangulatot.

Arra a kérdésre, hogy miért kell az embereknek izgatottan várniuk ezt a visszatérést, Sheehan lelkesen azt válaszolta: „Mert oly sokan közülük ott voltak velünk és millió más nagyszerű zenekarral, akik a 80-as éveket olyan különleges zenei élménnyé tették. És szintén igen sokan vannak olyanok is, akik talán nem voltak ott, de szintén beleszerettek ebbe a szellemiségbe. Nagyon különleges köteléket érzünk mindannyiukkal.” A lemezt a Metal Blade Records adja ki, megjelenés: szeptember 23.

Az ‘1985’ dallistája:

01. Inner Mounting Flame
02. I’ll Take The Night
03. Crystal Clear
04. Don’t Try To Stop Me Tonight
05. Do You Feel Any Better?
06. On The Take
07. Come When You Call
08. The Power To Break Away
09. Black & Blue
10. Close To The Killer
11. 7IHd h

Talas

(A címlapfotót Jeff Gerew készítette, forrás: a Talas Facebook-oldala.)

Megosztás