Ezen a hétvégén a zenekar összeáll egy különleges livestream koncert erejéig, és az ügy, amiért teszik, nem is lehetne nemesebb.

System Of A Down

Közismert, hogy a zenekar identitásának meghatározó eleme a tagok örmény származása, így nem meglepő, hogy mélyen érintette őket az Örményország és Azerbajdzsán között fellángoló konfliktus, amely rengeteg áldozatot követelt. Az efölött érzett bánat azért mégiscsak keveredett némi örömmel a rajongók részéről, hiszen az ügy arra sarkallta az együttest, hogy 15 év óta először új dalokkal rukkoljanak elő. Ezúttal ismét megtörik a csendet és egy livestream koncert erejéig összeállnak január 30-án (szombaton), a koncert bevételeit pedig teljes egészében a konfliktus során megsérült örmény katonák megsegítésére szánják.

 

 

A két dal kiadásának idején így nyilatkoztak: „Az erőszak, amit az örményeknek el kellett szenvedniük Hegyi-Karabahban és Örményországban, teljes egészében Azerbajdzsán és Törökország lelkén szárad. Ezeknek az embereknek lábbal tiporták a jogait, és háborús bűncselekményeket követtek el ellenük. A zenekarban nagyon jól tudjuk, hogy örmény testvéreink az életükért harcolnak, úgyhogy sajátunknak tekintjük az ügyüket.”

A hétvégi koncerttel és az azt követő adakozással tettekre is váltják a korábban elhangzott szavakat: „Bár 2020. november 10-én aláírták a tűzszünetet, a harcban megsebesült katonák továbbra is igénylik az orvosi segítséget és sok esetben művégtagokat is. A koncert bevételeit arra fordítjuk, hogy megsegítsük azt a közel 1000 katonát, akiknek nagy szüksége van mesterséges végtagokra. Az összeg másik részével pedig egy forradalmian új lézeres technológiát szeretnénk támogatni, ami nagyban segíti a sebek gyógyulását, hatékonyan kezeli a vegyszer okozta égési sebeket és az ezzel járó fájdalmakat.”

Extra jó hír, hogy az előadást rögtön egy klipbemutató is követni fogja, ezúttal a Genocidal Humanoidz dalt filmesítették meg. A koncertet kizárólag a zenekar YouTube-csatornáján lehet megtekinteni szombaton, magyar idő szerint este 6 órakor. Sajnos, mint sokan mások, a zenekar is lemondani kényszerült a tervezett nagy visszatérését Európába, de remélhetőleg hamar viszontlátjuk őket. A basszusgitáros Shavo Odadjian elmondása alapján akár még egy új lemezre is lenne elég muníciójuk.

Megosztás