Elkészült új albumával a melankolikus doom metalban utazó finn Swallow The Sun. A ’Moonflowers’ címet viselő korongról máris meghallgatható a Moonflowers Bloom In Misery című nyitó tétel.

’Moonflowers’ címmel 2021. november 19-én lát napvilágot a Swallow The Sun legújabb alkotása, amely a rendkívül súlyosra és nyomasztóra sikerült 2019-es ’When a Shadow Is Forced Into The Light’ folytatása lesz.

 

 

Juha Raivio gitáros így kommentálta az új lemezt: „Tudom jól, hogy nem ezt kellene mondanom, de mélységesen gyűlölöm ezt az albumot. Gyűlölöm, ahová elvisz, amit érzek, amikor hallom, és amit jelent számomra. Bárcsak ne így lenne! De az anyag őszintesége miatt nincs más választásom, mint szeretni. Nekem ez a legfontosabb a zenével kapcsolatban, hogy szeressem, és nem számít, hogy mit érzek tőle. Számomra ez az album olyan, mint amikor magamban csalódva a tükörbe nézek. Még mindig szeretném hinni, hogy több van bennem, hogy ettől több is lehetnék, de nem akarok többet beszélni róla. Hiszen a zene mindannyiunk számára különböző dolgokat jelent attól függően, hogy hogyan jártuk végig a saját utunkat, és ez a zene szépsége. Nincs jó vagy rossz zene, csak a zene van.
Ezúttal magam akartam elkészíteni az album borítóját, hogy olyan brutálisan őszinte legyen számomra, mint amilyen a zene is. Ezért a ‘Moonflowers’ frontján látható holdat a saját véremmel festettem, és 2016 tavaszán szedett és szárított virágokkal díszítettem. Lehet, hogy nem ez a legkiemelkedőbb kinézetű műalkotás, ami valaha készült ezen a világon, de számomra ez jelenti a mindent. Nem akartam új zenét írni mindaddig, amíg el nem indul az életem a helyes irányba, de végül a remény és a végtelen bezártság börtönének hosszú éjszakái alatt megérkeztek az új dallamok. Ebből az ürességből végül megszületett valami. A dalok írása közben sokat gondoltam a holdvirágokra, amelyek az éjszaka legsötétebb órájában virágzanak, így ez az albumcím megfelelőnek tűnt számomra.”

A ’Moonflowers’ különlegessége lesz, hogy az album bónuszkoronggal érkezik, amelyen a dalok különleges instrumentális verziói fognak szerepelni. Ezt az instrumentális albumot vonósokra komponálták, és a finnországi Sipoo templomban vették fel, a vonósokat a finn Trio NOX nevű együttes játszotta. Az album megjelenéséig – minden héten egyenként – az összes instrumentális dal animációs videóként kerül bemutatásra, amelyeket a Dronicon Films készített.

Juha a különleges bónuszlemezről: „Miután 2020 őszén befejeztem a lemez dalainak komponálását, elkezdtem átdolgozni az összeset hegedűre, brácsára, csellóra és zongorára. Leginkább azért, mert kíváncsi voltam, milyen érzés lenne először hallani ezeket a dalokat ilyen intim változatban, nem pedig egy teljes zenekari albumon. Nagyon jó érzés volt látni és hallani, ahogy ezek a dalok ilyen formában életre kelnek, élőben rögzítve egy nagy finnországi templomban, hallani, ahogy a zene visszhangja visszaverődik a templom falairól, és érezni a régi fahangszerek lelkét, amelyeket valódi emberek játszanak ezen a szent helyen. A vonósok törékeny szépséggel töltik meg ezeket a dalokat, amelyek egyébként annyi fájdalmat hordoznak magukban. Visszatekintve, talán csak magamnak írtam ezeket a verziókat, hogy így legalább egyfajta szépséget és vigaszt halljak és érezzek ezekben a dalokban.”

Kapcsolódó hír, hogy bár az új albumon még hallható, de egyéb elfoglaltságai miatt a zenekar billentyűse, Jaani Peuhu egy időre elhagyja a zenekar kötelékeit. „Sajnos a koronavírus mindent összekuszált, beleértve a zenekaraim megjelenési ütemtervét is. A Mercury Circle- és a Swallow The Sun-albumok egyszerre jelennek meg, ami lehetetlenné teszi, hogy mindkét zenekarral turnézzak. Emiatt úgy döntöttem, hogy jobb lenne, ha ebben a kiadási ciklusban kizárólag a Mercury Circle-re koncentrálnék. Ettől függetlenül a közelgő Swallow The Sun-album csodálatos lesz, és boldog vagyok, hogy ezt még együtt hoztuk össze.”

’Moonflowers’ dallista:

01. Moonflowers Bloom In Misery
02. Enemy
03. Woven Into Sorrow
04. Keep Your Heart Safe From Me
05. All Hallows’ Grieve (featuring Cammie Gilbert)
06. The Void
07. The Fight Of Your Life
08. This House Has No Home

A Swallow The Sun jelenlegi felállása:

Mikko Kotamäki – ének
Juha Raivio – gitár
Juho Räihä – gitár
Matti Honkonen – basszusgitár
Juuso Raatikainen – dobok

Megosztás