Egy olyan koncertre készül a Szabolcs megyei Radar zenekar, amilyenre még tizenhat éves karrierjük alatt nem volt példa. A nyáron megjelent ’Kétszer élni’ című lemezüket elejétől végéig el fogják játszani október 22-én. Erről az eseményről és az új lemezükről faggattuk Mák „Maku” Istvánt, a csapat énekesét.

Radar

🎤 Nemrég jelent meg az ötödik nagylemezetek a GrundRecords gondozásában, de még mielőtt erről beszélnénk, kérlek, mesélj arról, hogyan érintett titeket a vírushelyzet okozta leállás! Sok zenekar ezt az üres időszakot dalírásra, új lemez készítésére használta fel. Veletek is így volt?

 

 

🎸 Pontosan ez történt velünk is. Kihasználtuk a vírus adta váratlan lehetőséget és 2020-ban megírtuk az új lemez gerincét, a hiányzó részt pedig télen. Aztán idén tavasszal már mentünk is a stúdióba rögzíteni a lemezt.

🎤 A ’Kétszer élni’ erős anyag lett. Hogy tudtatok a korábbi lemezeken hallottakhoz képest rátenni még egy lapáttal?

🎸 Két fontos tényező volt, ami mássá alakította az ötödik albumunkat: az idő és a stúdió. Sokkal több időnk volt a dalok megírására, formálására. Egész pontosan nyolc teljes hónapot foglalkoztunk vele és mondhatom, a kedvenc anyagunk lett. Stúdiót pedig négy lemez után váltottunk és ez nagyon jót tett a banda hangzásának. Ránk fért már nagyon egy olyan sound, amire rég vágytunk. Ez az új, ötödik CD az eddigi legjobban szóló lemezünk lett.

🎤 Az előző lemezeiteken nagyobb teret kaptak a hard rock hatások, de mostanra egyre inkább a heavy metal dominál. Ez szándékos lépés volt vagy természetesen alakult így?

🎸 Én azt gondolom, a korábbi lemezeken is a metálon volt a hangsúly. Mindig is jellemző volt a hard-heavy ötvözet a zenénkre. De mindig a metál javára dőlt a mérleg nyelve. Igyekszünk olyan dalokat építeni, amiben örömünket leljük, és ha ez még be is jön a rockhallgatóknak, akkor már duplán örülünk.

🎤 Formálódtak-e még tovább a dalok stúdiózáskor? Volt olyan, amivel sokat dolgoztatok, mire a végleges formáját elérte?

🎸 Kész anyaggal érkeztünk a stúdióba, mint mindig. De általában mindig van egy-két nüansznyi változtatás, amire ott jövünk rá a feljátszás közben, ott kapja meg a végleges formáját. Most a lassú dalban lett egy kis átalakítás, így lett teljesen tökéletes az a tétel.

🎤 Két klip is megjelent a ’Kétszer élni’ népszerűsítésére. Mennyire volt nehéz beilleszkedni a Mindenre készen állj westernes világába? És mekkora szervezéssel járt, hogy egy templomban tudjátok elkészíteni a Csillagom videóját?

🎸 Rugalmas, tettre kész fickók alkotják a bandát, így nem volt gond ez a vadnyugati élethelyzet. Igazából csak alkalmazkodnunk kellett a helyszín adta remek lehetőségekhez. A Csillagom klipjéhez viszont kellett egy református lelkész barátunk, Sándor Töhötöm segítsége, így forgathattunk egy templomban. Nem is akármilyen templomban! Ajánlom mindenkinek, hogy keresse fel, ha Borsod megyében jár. Ahogy beléptünk és megláttuk, olyan volt, mint egy csodálatos ékszerdoboz. Ez az Árpád-kori templom országos jelentőségű műemlék, Karcsa településen található.

🎤 Hogyan sikerült bekerülnötök a GrundRecords előadói közé? Korábbi lemezeitek eladási mutatói is aranylemez státuszig jutottak. Mit tudott még hozzátenni ez a kiadó a korábban elért sikereitekhez? Most is hasonló eredményben bíztok?

🎸 Minden lemezre készülődés előtt szóba kerül, hogy hol és hogyan jelenjünk meg. Ez egy zenekar életében mindig is egy sarkalatos pont. A kereskedelmi láncokhoz való bekerülést nem adják csak úgy, nagyon keveseknek van ilyen színtű kapacítása. A terjesztés manapság a legkényesebb dolgok egyike. Szerencsére mi korábban a Rockinformban, később az EZS Music Digitalnál kaptunk izelítőt abból, milyen az, ha nagy üzlethálózatokban is elérhetőek a lemezeink. A lényeg, hogy idén tavasszal Schuster Lóri kérdezett rá, hol jövünk ki az új CD-vel. Azt mondtam neki, hogy még nem tudom, mivel akkoriban ment a puhatolózás. Lóri meg rákérdezett: „Grund?”Jó lenne!” – mondtam. Összekötött minket Bene Attilával és egy óra alatt megállapodtunk. Biztatóak a fogyási számok és egyértelműen több helyre eljutottunk az új lemezzel.

🎤 Ez a műfaj, amiben ti is zenéltek, a koncertélményekről szól, ti is ott érzitek magatokat otthon. Mennyiben segít egy ilyen zenekarnak, hogy a digitális platformokon is elérhető az új lemezetek?

🎸 Minden plusz segít. Marketing szakon tanítják, hogy a legjobb reklám, ha minden területen ott vagy. Egy sikeres koncert alapja, hogy plakátozzák, rádióban és tévében hallható és látható legyen, és természetesen a netes helyeken is kint legyen. Tény, hogy a koncertezés a fő csapás, nekünk is az a nagy élmény, ott találkozhatunk azokkal az emberekkel, akiket szeretünk és akik szeretnek minket, velünk, mellettünk vannak. De szükségesek a digitális platformok is, mert a világ nagyon kényelmesre váltott. Csak egy példa rá: Van jó néhány olyan rajongónk, akikkel már 6-8 éve jó kapcsolatot ápolunk, de még sohasem találkoztunk élőben. Megrendelik a lemezeinket, nézik a YouTube-on a videóinkat, követik a zenekart a közösségi felületeken, de őket nem izgatja a koncertre járás. Szerintem az élő zene erejét nem pótolja semmi, de ha valakit nem mozgat meg, azt is el kell fogadni.

🎤 Ha a szemem elé kerül egy hazai koncertplakát, akkor legtöbbször azt látom, hogy a P.Mobil, a Pokolgép vagy épp Rudán Joe mellett léptek fel. Hogyan fogadja a Mobil közönsége a ti heavy metal műfajú zenéteket?

🎸 Teljesen jól. Nagyon szépen megfér egymás mellett a két rokon stílus. Szerintem a P.Mobil volt az első magyar banda, akinek a zenéjében már felfedezhetőek voltak metálos elemek. Persze aztán jött a Pokolgép, és hazánkba is megérkezett a heavy metal. A Mobil közönségétől nagyon sokat kaptunk, sokan megszerették a zenekart, de nagyon hasznosak a pokolgépes bulik és bármilyen más bandával csinált közös estek is. Azok mindig hordoznak magukban valami pluszt. Rudán Joe-val pedig már több évtizedes barátságot ápolok, a barátságunk maga jóval régebbi, mint a zenekar. Korábban volt jó néhány közös megmozdulásunk, az első lemezünkön énekelt is az Utolsó esély című dalban. Összességében mi ugyanúgy kedveljük a többzenekaros bulikat, mint az önálló koncerteket. Elsősorban a helyi szervezőkön múlik, hogyan képzelik el az adott rendezvényt, mi mindenre készen állunk.

🎤 Mennyiben segített titeket, hogy a mai napig magad is koncertszervezőként dolgozol? Tervezitek, hogy a jövőben önállóan turnéra indultok, vagy maradtok annál, hogy valamelyik régi motorossal karöltve folytatjátok?

🎸 Néhány koncert szervezésében benne voltam, benne vagyok, de most nagyon ingatag időszakot élünk a szakmában. A nyári szezon mindig könnyebb, de most megjött a benti időszak. Csak vegyesen merünk útra kelni. Vannak önálló koncertjeink, illetve vannak közös bulik a Mobillal és a Géppel is. Valamikor biztos lesz majd egy saját turnénk is!

🎤 Úgy tudom, készültök valami extrával az október 22-re meghirdetett nyíregyházi lemezbemutató bulira…

🎸 Igen, készülünk. Egy olyan koncertet fogunk adni, amilyet eddig még soha. Sokaknak bejön az új lemez, és felmerült, mi lenne, ha csinálnánk egy olyan koncertet, ahol eljátsszuk az összes dalt róla. Na, ez fog bekövetkezni Nyíregyházán, a Club Hollywood színpadán október 22-én!

🎤 Mertek még valamit tervezni az év végéig, vagy kivártok, hogy lehet-e egyáltalán akkor még koncertezni?

🎸 December 30-ig vagyunk betáblázva, addig még van tizenhat koncertünk. A terv – és a reményünk – az, hogy ezeket meg tudjuk csinálni. Az új lemez meg is érdemelné, hogy a népszerűsítő turnéja végigmenjen. Ami nagyon pozítiv még számunkra, hogy már 2022-re is van nyolc koncert lekötve és folyamatosan érdeklődnek a jövő évi dátumok felől. Ez tart minket életben!

Kép: Marozsán János

Megosztás