Lerántotta a leplet az Amorphis-gitáros készülő szólólemezéről, melynek nyolc dalát a szakma egy-egy kiválósága énekli.

Silver Lake By Esa Holopainen

Esa Holopainen 1990 óta az Amorphis gitárosa. Az elmúlt három évtizedben több kemény, de dallamos lemezzel ajándékoztak meg minket, amik mára a műfaj klasszikusaivá váltak. Ezek a ’Tales From The Thousand Lakes’, az ’Elegy’ vagy a ’Skyforger’. A gitáros igazi atmoszférateremtő stílusa és innovatív riffjei ismertek lettek világszerte a metálosok körében. Amikor a Covid-19 okozta pandémia miatt minden 2020-as terve elszállt, a finn gitáros tudta, hogy eljött az idő, hogy végre néhány olyan dalt rögzítsen, amelyek eddig a fiókja mélyén lapultak.

 

 

„Az elmúlt években rengeteg zenét írtam, ezek közül néhány nagyon másképp hangzott, mint az Amorphis. Amikor Nino [Nino Laurenne, a Sonic Pump Studios tulajdonosa – a szerk.] felhívott még márciusban, akkor már elkészültem három Silver Lake-hez illő dallal, a Sentimenttel, a Ray Of Lighttal és a Promising Sunnal. Ezek alkotják a gerincét a szólólemezemnek. Először nem tudtam, hogy az album pusztán instrumentális lesz-e, vagy énekesek is lesznek. Azonban egy dolog biztos volt, én nem akarok a Silver Lake énekese lenni! – nevetett Esa. – Sokszor, amikor az emberek egy gitáros szólóalbumára gondolnak, az a benyomásuk, hogy technikás anyagok, melyben villámgyorsan eljátszanak hatalmas mennyiségű hangot. Nos, nem vagyok nagy rajongója az ilyen zenének. Amikor írok, mindig érdekes dalokat akarok összehordani a lemezre, és nem csak tekerni különösebb ok nélkül.”

A különböző stílusok – a ’80-as évekbeli Dire Straits hangulatától kezdve heavy, melankolikus és popos hatású dalokig – megkövetelték az erős énekes produkciót, ezért Esa néhány barátját hívta segítségül, akik otthoni stúdióikban énekelték fel a nekik szánt dalokat. A lemezen hallható énekesek listája így fest: Jonas Renkse (Katatonia), Håkan Hemlin (Nordman), Einar Solberg (Leprous), Vesa-Matti Loiri, Tomi Joutsen (Amorphis), Björn ‘Speed’ Strid (Soilwork, The Night Flight Orchestra) és végül Anneke Van Giersbergen.

Ahogy korábban említettük, a Silver Lake By Esa Holopainen lemezszerződét írt alá a Nuclear Blast kiadóval, így a saját névre keresztelt debütalbum az ő gondozásukban jelenik meg május 28-án. A keverést és a produceri feladatokat Nino Laurenne és Esa Holopainen közösen látta el, a véglegesített példányt pedig Svante Forsbäck (Rammstein, Battle Beast, Conception, Entombed A.D.) készítette. Hamarosan érkezik az első kislemez és megkezdődhet az előrendelés is.

’Silver Lake By Esa Holopainen’ dallista:

01. Silver Lake (instrumentális)
02. Sentiment (km.: Jonas Renkse)
03. Storm (km.: Håkan Hemlin)
04. Ray Of Light (km.: Einar Solberg)
05. Alkusointu (km.: Vesa-Matti Loiri)
06. In Her Solitude (km.: Tomi Joutsen)
07. Promising Sun (km.: Björn ‘Speed’ Strid)
08. Fading Moon (km.: Anneke Van Giersbergen)
09. Apprentice (km.: Jonas Renkse)

Silver Lake By Esa Holopainen

Megosztás