fbpx

Január 24-én hunyt el a Cynic egykori dobosa, alapítója Sean Reinert. A zenész halálának híre az egész metalvilágot sokkolta, barátainak és zenésztársainak vele kapcsolatos gondolataiból emeltünk ki néhányat a folytatásban.

Sean Reinert

Továbbra sem tudni, hogy mi okozta a Cynic egykori dobosának halálát. A 48 éves zenészt kaliforniai otthonában találta magatehetetlenül házastársa, Thomas Snyder, azonban sem ő, sem a kiérkező mentők nem tudtak rajta segíteni. Thomas szerint Sean nemrég járt orvosi ellenőrzésen, ahol mindent rendben találtak nála, jó kondiban volt és nem élt kábítószerekkel.

Az utóbbi órákban több zenész, többek között egykori csapattársa, Paul Masvidal is megemlékezett róla a közösségi médiában: „Sokkolt és elkeserített az egyik legrégebbi barátom halála. Karmikus testvérek voltunk, valami olyan kötött össze bennünket, ami mindkettőnk felett áll. Rengeteg emlék árasztotta el a szívemet és az elmémet. Már az első pillanattól kezdve tudtam – amikor találkoztam Seannal a középiskolában –, hogy megvan kettőnk között a közös hang. Mérhetetlenül tehetséges volt, hálás vagyok, hogy együtt zenélhettünk. A végén csak a szeretet marad, és csak ezt érzem Sean iránt. Sosem lesz még egy hozzá fogható. Béke a családjának és minden rajongójának szerte a világon. Hallgassátok a dobjátékát és hallani fogjátok, hogyan dalol a szíve.”

„Amikor a Cynic kísérte a Dream Theatert 2009-ben, minden este néztem a játékát, ami minden egyes alkalommal elképesztő volt – írta Mike Portnoy. – Sean kiváló dobos volt és egy nagyszerű srác, aki túl hamar hagyott itt bennünket.”

Megadeth dobosa, Dirk Verbeuren jó barátja volt Seannak, pár hete beszéltek és elmondása szerint sosem hallotta olyan boldognak, mint akkor. „A világ elveszített egy igazi legendát és egy gyönyörű lelket. Sean Reinert innovatív, dinamikus, érzéssel teli játéka a Death ’Human’ és a Cynic ’Focus’ lemezén teljesen megváltoztatta a metaldobolás játékszabályait. Amikor tinédzserként meghallottam, milyen gyönyörűen használja Sean a splash cintányérjait, rögtön mentem és vettem egyet. Senki sem játszott úgy, mint ő, és sokaknak – beleértve engem is – Sean a referencia, amikor a kreativitásról és a swingről van szó a metaldobolásban.”

Az Overkill dobosa, Jason Bittner is szuperlatívuszokban nyilatkozott Sean zenei teljesítményéről. „Nem tudom elmondani, hogy milyen sokat jelentett számunkra Sean a metal- és a dobosközösségben. Ez a srác nem csak egy metaldobos volt. Olvassátok el az összes posztot vele kapcsolatban és megtudjátok. Neil Peart hatására kezdtünk el több fillt játszani, valamint még kísérletezőbbek lettünk, Sean pedig ezt hatalmas szintre emelte azokkal, akikkel együtt játszott. Neil Peart-típusú hatással volt a metalvilágra.”

Megosztás