A pandémia miatti lezárás idején írta meg a Rammstein a nyolcadik stúdióalbumát, amely ma jelent meg ’Zeit’ címmel. A címadó Zeit és a Zick Zack után a megjelenésre az Angst kapott vizuális körítést, olyat, ami igencsak illik a dal címéhez [Félelem].

A többnyire fekete-fehér videó bizarr látványvilágában hordágyra kötözött őrült Till Lindemann, táncoló pomponlányok, groteszk maszkok, hátborzongató sminkek, automata fegyverek egyaránt megjelennek a disztópikus környezetben.
Karen Leeder, a modern német irodalom oxfordi professzora ezt mondta az Angstról: “A kiindulópont a család, az apa, aki a csintalan gyerekét a »Schwarze Mann«-nal, vagyis a mumussal ijesztgeti. De hamarosan azt látjuk, hogy országok és népek fegyverkeznek az ellen, amit nem értenek, és ezért félnek tőle. Erőteljes kórus áll szemben a bűnbakkereséssel: »Wer hat Angst vorm schwarzen Mann? [Ki fél a mumustól?]«. A dal gyökerei egy XVIII. századból származó német népi gyermekjátékhoz, a »Schwarze Mann«-hoz nyúlnak vissza, amely a pestis történetéhez kötődik, illetve több utalás van Goethe híres Erlkönig [A rémkirály] című versére, amelyben a főgonoszt megtestesítő kobold jön, hogy elraboljon egy gyereket. A videóban a háztulajdonosok bezárkózása pedig nyilvánvaló utalás a Covidra és a bevándorlásellenességre”.
A filmet a sokoldalú és sikeres német színész, Robert Gwisdek rendezte, a Zeit klipje után ez már a második együttműködése a Rammsteinnel.

 

 

Megosztás