A 12 éve tartó hibernált állapotot megszakítva adott újra életjelet magáról a Steven Wilson vezette brit progresszívrock-alakulat, akik jövő júniusban új lemezzel jelentkeznek.

Porcupine Tree

Újra együtt Steven Wilson, Richard Barbieri és Gavin Harrison, azaz a Porcupine Tree! A 2009-ben megjelent ’Incident’ után 2022. június 24-én a 11. nagylemezével tér vissza a trió, amely a ’Closure / Continuation’ címet kapta, az új felállásban Colin Edwin basszer már nem szerepel. A Music For Nations / Megaforce Records gondozásában érkező kiadvány előrendelése elkezdődött és annyit árultak el róla, hogy hét új művet hallhatunk majd rajta, az újdonság CD-n, vinylen, Blu-ray audiolemezen és kazettán lesz kapható, sokféle csomagban. Akik a deluxe LP változatot vásárolják meg, azok a 45-ös fordulatú áttetsző audiofil lemezen két bónuszdalt hallhatnak, míg az LP méretű, de 2 CD + Blu-ray tartalmú díszdobozban az első CD mellett megtalálható bónuszlemezen három bónuszdal mellett instrumentális változatok kapnak helyet. A Blu-ray lemezen 5.1-es, Dolby Atmos és HD audio változatokban hallhatjuk majd a friss anyagot. A ’Closure / Continuation’ első kislemeze Harridan címmel szöveges videón debütált a YouTube-on, amelyről így mesélt a zenekar: „A Harridant és néhány új dalt nem sokkal a ‘The Incident’ megjelenése után már játszottuk. Kezdetben egy merevlemezen tároltuk ezeket egy lassan növekedő fájlként PT2012 felirattal, amit később PT2015-re neveztünk át, majd PT2018-ra, és így tovább, volt, amikor már azt is elfelejtettük, hogy létezik ez a fájl. Később nyaggatni kezdtek minket, hogy fejezzük be az anyagot, hogy lássuk, mi sül ki belőle. A kész darabokat hallgatva egyértelmű, hogy ez nem hasonlít a zenekaron kívüli munkáinkra, de az egyedi zenei génállományunkat egyesítve ezek a dalok egy olyan anyagot alkotnak, ami tagadhatatlanul, összetéveszthetetlenül, nyilvánvalóan Porcupine Tree, ami egyértelműen hallatszik a Harridanben.”

 

 

A jó híreknek ezzel még nincs vége, ugyanis a Porcupine Tree azt is bejelentette, hogy jövő októberben és novemberben Európa nagyvárosaiban élőben is bemutatják a ’Closure / Continuation’ dalait. Hozzánk legközelebb október 23-án, a bécsi Gasometer színpadán lesz látható a társaság, a turné időpontjait a lenti plakáton láthatjuk.

Porcupine Tree

Porcupine Tree

 

Megosztás