Egypercesek - Pink Floyd - Animals

Nem elírás az évszám – már ami az újrakiadást illeti –, ugyanis a Pink Floyd tizedik stúdióalbumának felújított változata nem jelenhetett meg akkor, amikorra szánták, mert a három veterán tag nem tudott megegyezni a részleteket illetően. David Gilmour, Roger Waters és Nick Mason a mai napig nyírják egymást, pedig a Floyd gyakorlatilag 1995 óta nem létezik.
Nos, az ’Animals’ albumon Roger Waters szinte teljesen egyeduralkodóvá vált.  Az 1973-as ’The Dark Side Of The Moon’ óta vindikálta a szövegírást, David Gilmour már csak egy dalban vett részt, mind szövegíróként, mind énekesként. Az album egyértelműen tükrözi Waters világról alkotott pesszimista szemléletét, legyen az a környezetvédelem vagy a kapitalizmus minden baja, az utóbbit erősen baloldaliként a mai napig szenvedélyesen ostorozza. Ebben az állatkertben vannak disznók és birkák, szóval azt sem lehet letagadni, hogy nem volt a lemez témájára hatással Orwell ’Állatfarm’ kisregénye.

Ha összehasonlítjuk a zenei anyagot a megelőző két albummal (’The Dark Side Of The Moon’, ’Wish You Were Here’), sokkal dinamikusabb, ritmusosabb a zene. A bevezető és záró Pigs On The Wing szösszenetek kivételével nem hallunk halk részeket, sodor a zene, David Gilmour gitárjátékából hiányoznak a finom pengetések, néha olyan érzése van az embernek, mintha rászakadna az ég a hangszer erőteljes megszólalásától. Rick Wright billentyűs játéka szilárd alapként szolgál, nincs előtérben.

 

 

Az új hangzás annyira nem új, hiszen a lemezhallgatóra gyakorolt hatása most is épp olyan, mint négy és fél évtizede. A friss verzióban jobban elkülönülnek a hangszerek, kicsit adtak a dinamikának, ám vigyáztak arra, hogy ez is autentikus legyen. A borítón most is a Battersea erőművet látjuk, ám egy másfajta, modernebb grafikai ábrázolással. A mellékelt füzetben a szövegek mellett tipikus Hipgnosis-fotók, korabeli koncertplakátok és fényképek láthatóak. Az ’Animals’ nem tartozik a Pink Floyd legjobban sikerült alkotásai közé, ám mondanivalójából semmit nem vesztett az évtizedek során a világ jelenlegi állapotának hála.

Hivatalos hazai forgalmazónál kapható fizikai formátumok:
CD / LP / Blu-ray / CD + LP + DVD + Blu-ray

Egypercesek - Pink Floyd - Animals

Megosztás