Pain Of Salvation - The Perfect Element, Pt. 1 (Anniversary Mix 2020)

Ünnepelni jöttünk! És nem is akármit, ugyanis a svéd zenekar harmadik nagylemeze mára kultikus státuszba emelkedett. Azoknál, akik ismerik és szeretik Daniel Gildenlöw zenekarát, nem meglepő módon két lemezcím kerül előtérbe: a ’The Perfect Element, Pt. 1’ és a ’Remedy Lane’.

2000. október 31-én került a lemezboltokba a ’The Perfect Element, Pt. 1’, az első változatot rengeteg PoS-rajongó hazavitte már akkor CD-n. A szemfülesebbek egy limitált változatot is begyűjthettek, amihez volt egy második lemez is. Ezen a kiegészítő lemezen a ’One Hour By The Concrete Lake’ japán extráit lehetett megtalálni és egy multimédiás részt, az akkori új anyag kisfilmjeivel és kulisszák mögötti videóival. Az ehhez készült különleges borító lett az alapja a 2014-ben érkező újabb kiadványnak. Ebben az évben az Inside Out Music megcsinálta a ’The Perfect Element, Pt. 1’ első vinyl kiadását, amely már akkoriban, a vinyl igazi reneszánsza előtt is sikeres volt. Nem kis mértékben járult hozzá ehhez a sikerhez, hogy szerepelt ezen a lemezen egy korábban csak Japánban megjelent dal, az Epilogue. Európai kiadványra először került fel ez a különleges kis összefoglaló a műből. Nagy szerencsémre nekem is sikerült valahogy egy példányt szereznem ebből az LP-ből.

Pain Of Salvation - The Perfect Element, Pt. 1 vinyl 2014

Aztán elérkeztünk a 2020-as évhez, ami minden eddigi várakozásunkat alulmúlta, az élet egy korábban sosem látott új mederbe került. A Pain Of Salvation is egy különleges anyagot adott ki idén, a ’PANTHER’ mögötti koncepció és témakidolgozás megragadt, de a zene valahogy elment mellettem. Hiányzott belőle számomra az az erő, amelyet az ’In The Passing Light Of Day’-nél tapasztaltam. Nem tudtam egyszerűen feldolgozni azt az élményt, amit a „párduccal” kaptam. A bánat egy pillanat alatt örömmámorba fordult, amikor megsúgták nekem, hogy lesz még dolgom a zenekarral idén, mégpedig egy húszéves jubileumi kiadással. Ha húsz év, akkor ez nem lehet más, mint a ’The Perfect Element, Pt. 1’! De vajon mi lesz az az újdonság, ami miatt önálló kiadványként is megáll ez a lemez?

Támogasd Te is a Hard Rock Magazint, légy a Mecénásunk! Kattints a részletekért!

Kiderült, egy 2020-as mix, amelyet Pontus Lindmark követett el. Hogy miért nem Jens Bogren, aki a 2016-os ’Remedy Lane: ReVisited’-et is készítette? Mert Lindmark már az eredeti felvételek idején is ott volt, csak a híres hangmérnök akkor még pályája elején járt. A közben eltelt két évtized neki is meghozta a hírnevet. Most, ahogy közeledett ez az évforduló, Daniel ismét a kezei közé helyezte egykori lemezét. Thor Legvold (Sonovo) ugyan nem volt ott az eredeti felvételek készülésekor, ő a ’PANTHER’-t öntötte végleges formába, most pedig a ’ The Perfect Element, Pt. 1 (Anniversary Mix 2020)’ maszterelését bízták rá.

Ismét felmerült bennem a kérdés, ami a ’Remedy Lane: ReVisited’ esetén is előkerült: Miért kell hozzányúlni ahhoz, ami jó? Húsz év alatt a stúdiótechnika rengeteget változott, így kijelenthető, hogy egy modernizált verzió született. Már az első pillanatok alatt érezhető, hogy milyen jó munkát végzett Pontus Lindmark. Az arányok jók, de lehengerlő az élmény, hogy minden egyes hangszert önállóan is lehet értelmezni. A Used tempóján lehetett érezni, hogy az is megváltozott: gyorsabb lett. Jót tett ez a változás a lemeznek, így sokkal élőbbé vált. Érezhető rajta az a csapategység, amely a lemezen hallható felállást jellemezte. Johan Langell és Kristoffer Gildenlöw az a két tag, akinek a játéka új dimenzióba került. A mélyrészleg szárnyra kapott és minden egyes dobütésnek súlya van, a basszusgitár pedig igazi kincs, minden egyes finom mozgást úgy lehet hallani, ahogy azt Kristoffer megszólaltatta a hangszerén. Olyan dalok kaptak helyet ezen a lemezen, amelyek igazi védjegyeivé váltak a Pain Of Salvationnek, legyen az egy olyan népszerű tétel, mint az Ashes, vagy egy olyan melankolikus szépség, mint a Morning On Earth. Az Idioglossiánál és a King of Lossnál érezhető leginkább, hogy az új hangzás finomsága mennyire jól érthetővé teszi ezt a két technikás tételt. Az ének minden egyes szólama kristálytiszta és a hangszerek is pazar képet mutatnak. Személyes kedvencem mégis inkább a Reconciliation és a címadó dal, mert ezekben a drámai erő is megjelent az új hangképnek köszönhetően. És ahogy említettem, az eredeti műhöz képest itt is megtalálható az Epilogue, amely egykor a japán bónusza volt ennek a lemeznek. Ez alkalommal mi vagyunk az elsők, hiszen egyelőre az ázsiai országban még nem jelent meg ez a változat. A szimfonikus összefoglaló megkoronázza azt a zenei élményt, amit a ’The Perfect Element’ adott és a jövőben, további két évtized múlva is adni fog.

De lássuk, milyen változatokban került piacra ez a kiadvány! 2020-ban egyértelmű, hogy vinylen is megjelenik. A kiadó és a Pain Of Salvation kapcsolata ebből a szempontból is gyümölcsözőnek látszik: két webshop-exkluzív szín a német kiadónál és két szintén webshopos különlegesség a Black Merch virtuális polcain. Csak az ember pénztárcája szabhat határt ezeknek a színes LP-knek! De mondanom sem kell, ismét gyorsan gazdára talált szinte mind. A fekete színű persze korlátozás nélkül elérhető. Emellé társult egy új dupla CD, amelyen az ünnepelt lemez mellett 2017-es és 2018-as élő felvételeket hallhatunk. Az itt helyet kapott négy dal egyértelmű választás, a mai napig a Pain Of Salvation-koncertek elmaradhatatlan darabjai. A további bónuszok is érdekesek, jó egy-egy ilyen különleges darabot hallani, valamint a frissített borító is jó húzás volt, számomra az LP-hez készített áll közelebb.

Az amerikai Prog Power fesztivál lett volna az a terep, ahol a ’Remedy Lane’-hez hasonlóan most a ’The Perfect Element’ is megszólalt volna élőben az aktuális felállás kezei között. Daniel azt ígérte, mindegy, mikor lesz lehetősége rá, de ők el fogják egyszer teljes egészében játszani élőben ezt a remekművet. Remélem, arról a fellépésről készül majd egy felvétel!

Pain Of Salvation (2000):

Daniel Gildenlöw – ének & gitár
Johan Langell – dobok & vokál
Kristoffer Gildenlöw – basszusgitár & vokál
Fredrik Hermansson – billentyűs hangszerek, zongora és sampler
Johan Hallgren – gitár & vokál

’The Perfect Element, Pt. I (Anniversary Mix 2020)’:

CD 1: Used / In the Flesh / Ashes / Morning on Earth / Idioglossia / Her Voices / Dedication / King of Loss / Reconciliation / Song for the Innocent / Falling / The Perfect Element / Epilogue

CD 2: Used (Live 2018) / Ashes (Live 2017) / Falling (Live 2018) / The Perfect Element (Live 2018) / Her Voices (and only that) / Absolute Kromata / Ashes (your language here)

Pain Of Salvation - The Perfect Element, Pt. 1 (Anniversary Mix 2020)


A legfrissebb Hard Rock-hírekért kattints ide!


 

Megosztás