A GrundRecords gondozásában holnap jelenik meg az 1989-ben alakult dallamos hard rock csapat első nagylemeze, amelyet a Hard Rock Magazin oldalán most elsőként hallgathatsz meg megjelenés előtt.

ÖNésÖN

Mérföldkőhöz érkezett a 2015 óta újra eredeti felállásában működő tatabányai zenekar, megjelent első nagylemezük ’Tegnapról mára’ címmel. 2020 nyarán döntöttek úgy, hogy két dalukat Dandó Zoltán (Hooligans) producer segítségével újraértelmezik. A felfrissített Nem nekünk szól a rádió és a Kint zakatol fogadtatása pozitív volt, így a teljes nagylemez elkészítésének irányába fordultak. Az eredeti terv szerint még nyáron megjelent volna az album, de a koronavírus okozta megbetegedések miatt négy hónapon keresztül nem tudták folytatni a felvételeket. Ami az év elején még csak egy álom volt, az decemberre valósággá vált. A zenekar így nyilatkozott a megjelenés kapcsán: „Mi nagyon szeretjük az anyagot, mind a hangzását, mind a szerzeményeket. Nem is igen tudunk választani belőle, mindegyik dal a kedvencünk. Minden nap más és más. A gyönyörű borító pedig még egy plusz, ami miatt akár azoknak is érdemes megvenni a fizikai hordozót, akik amúgy a digitális formátumokat részesítik előnyben. A bookletben megtalálhatóak a szövegek is, maga az elő- és a hátlap pedig nagyon szépen harmonizál a frontgrafikával. A borító alapötlete Attiláé, hogy egy ajtón át néz egy alak a tegnapból a mába. Andris keresett néhány ilyen témájú képet és Tőkés Zoli grafikus álmodta ezt belőle. Szerencsére a végeredményen nem hallatszik, de rengeteg vita is volt a dalok elkészítésekor, hogy mennyire kéne áthangszerelni azokat, mennyire szóljanak másképp. Végül az a koncepció győzött, hogy az új hangzás, hangszerelés legyen minden dalban. A zenekarban a hangulat nagyon jó, volt októberben egy »felhozó« koncertünk, ahol élőben is kipróbáltuk az új hangzást, a lemeznek nagyon örülünk, ki gondolta volna 30 éve, hogy végül itt és így fogjuk ezeket a dalokat újragondolni és egy nagyobb közönségnek megmutatni..”

 

 

A kiadvány a GrundRecords webshopjában már megvásárolható, itt pedig teljes egészében meghallgatható, közben pedig elolvashatod, ahogy a banda dalról dalra bemutatja neked a számokat.

Ide születtél – A nyitó dal egy definitív nóta, akár szólhatna arról is, hogy a zenekar hogy próbált kitörni anno a környezetéből, de egyéni sorsokra is le lehet bontani. Ez a dal akkor született a garázssoron, amikor még kétgitáros felállásban játszottunk (Attila később váltott billentyűre). A bevezető akkordfelbontásos riffen hallatszik is ez. Tempós nóta, magvas mondanivalóval, ami szerintünk méltó egy ilyen lemez nyitó dalához.

Nem nekünk szól a rádió – Még mindig a headliner nótánk, sokak nagy kedvence! A klipet a dobosunk, Csabi készítette, inkább egy werkfilm, de úgy elindult az útján, hogy nem akartunk már új klipet készíteni rá.

Várakozás – Ez a dal még Attila előző zenekarának, a Documentnek egy dala. A csapat akkoriban Tatabányán nagyon híres volt, a tagjaival ma is nagyon jó viszonyt ápolunk. Örülünk, hogy sikerült belőle egy ilyen szép verziót elkészíteni. Lassú ballada, szemek nem maradnak szárazon!

Ne hazudj már – A lemezen az egyetlen dal, aminek a zenéjét nem Attila szerezte, hanem Andris írta, még a Steel Orange-os időszak elején, erre Attila tett egy ötletes szöveget. Ami még érdekesség, hogy a kezdő riff és a verze, valamint a refrén már 2010-ben megszületett, hozzá a szöveg nagy része is, de amikor a lemezre elővettük, Andris írt hozzá egy bridge részt, Attila pedig a szöveget még jobban hozzáillesztette. A „szerelem” szót nem akartuk benne hagyni, de aztán végül csak nem volt szívünk megváltoztatni.

Kint zakatol – Erről már ejtettünk szót, imádjuk, élőben is remekül megszólaló, középtempós nóta. Erre már nem saját werkfilmet, hanem rendes stábos klipet csináltunk.

Hagyjatok engem – Ezt koncerteken nagyon szerettük régen játszani, ez is a kétgitáros időszakból való. Az októberi születésnapi koncerten is nagyon szerették az emberek. Húzós nóta, jó szöveggel és remek gitárszólóval. Aki az erőteljesebb dalokat szereti, itt megtalálja a számítását.

Játszom egy dalt – A legrövidebb nótánk, nagyon slágeres. Ezt anno koncerten csak az 1991 előtti, énekesnős felállással játszotta a zenekar.

Miért bújsz el? – Ez a dal egy 1993-as vagy ’94-es Peron Musicos kiadványon már megjelent, tán valahol még meg is van a kazetta, nagy slágerünk volt. A harmóniamenetet még a próbák alatt átírtuk kicsit, a szerkezet pedig a felvétel közben változott még tovább. De nyomokban emlékeztet az eredetire.

Egy szóért kár – A lemez vége felé megengedünk magunknak egy kis változatosságot. Tudni kell, hogy Gombi, a basszusgitárosunk nagyon jó énekes is egyben, jelenleg is énekel egy rockfeldolgozásokat játszó bandában. Ezt a dalt ő énekli, szerintünk nagyon jól.

Tiéd minden dalom – A lemez végére akartunk egy kicsit szellősebb nótát is, ez is egy régi Document-nóta, Andris még emlékszik is, amikor annak idején Attila mutatta neki ezt az ötletet (ekkor még nem játszottak egy zenekarban). Borkó Attila barátunk szaxizik rajta egy jót, kicsit poposabb levezető szerzemény lett ebben a formában, egy kis Fender Stratocaster-szólóval.

ÖNésÖN

Megosztás