Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke bejelentette Anglia ütemtervét a lezárás nélküli világhoz való visszatérésre. Szerinte június 21-től már a nagy stadionokat is meg lehet nyitni teljes kapacitással.

Angol koncert

Boris Johnson bejelentette, hogy a nagy élő koncertek és sportesemények is újraindulhatnak Angliában június 21-től, amikor a lezárás ütemterve remélhetőleg eléri negyedik fázisát, és megszűnnek a társadalmi érintkezés jogi korlátai.

 

 

Szinte minden koronavírus-korlátozást fel lehetne oldani júniusban – erősítette meg a miniszterelnök egy új nyilatkozatában –, négy lépésből álló ütemtervben részletezve, hogy a jelenlegi lezáráson hogyan fognak folyamatosan könnyíteni. „Tudom, hogy lesz sok ember, akik aggódnak majd, hogy túl ambiciózusak vagyunk, és hogy arrogáns dolog bármilyen tervet fabrikálni egy vírus rászedésére – mondta a BBC-nek. – Egyetértek azzal, hogy mindig legyünk alázatosak a természettel szemben. De ez a nyomorult év végre utat enged egy tavasznak és egy nyárnak, amely egészen más és összehasonlíthatatlanul jobb lesz, mint az a kép, amelyet körülnézve manapság látunk.”

Legalább öthetes periódusokat tervez az ütemterv négy lépése közt, az első változások március 8-án jönnek, amikor a diákok visszatérhetnek az iskolákba és az emberek kimozdulhatnak házaikból egy kis kikapcsolódásra. Ha a kormányzati tesztek teljesülnek, legkorábban május 17-től újranyithatnak a 10 000 fő befogadóképesség alatti sportlétesítmények, és elkezdődhetnek a nagyobb események legfeljebb 4 000 emberben vagy 50 százalékos befogadóképességben maximalizálva a résztvevők számát a stadionokban; maximum 1 000 emberben vagy 50 százalékos kapacitással a beltéri rendezvényeken (amelyik kisebb kültéren és beltéren egyaránt). Június 21-ig a kormány reméli, hogy feloldhatja a társadalmi érintkezés összes korlátozását és a nagy sportesemények és koncertek létszámkorlátozás nélkül engedélyezve lesznek.

Sajnos ezek elég optimista tervek, az Aerosmith nemrég ütemezte át nyári turnéját 2022-re, mert nem látták biztosítottnak a megtarthatóságot, és a franciák legnagyobb rockfesztiválja, a 60 000 fős Hellfest is bejelentette, hogy idén is elmarad az esemény, mert a francia kormány 5 000 főben korlátozta a látogatók számát, annyiból meg még a zenészek gázsiját is nehéz lenne kifizetni. Amerikában a New York-i kormányzó is csak 10 százalékos kapacitással engedte megnyitni a stadionokat, igaz, ő már a mai naptól.

Megosztás