A kilencvenes évek derekán Mick Jagger összetalálkozott a Los Angeles-i Red Devils nevű bluesbandával, akikkel intenzív munkába fogott, de végül nem jelentek meg közös felvételeik.

Red-Devils with Mick-Jagger

1992 tavaszán Rick Rubin producerrel dolgozott harmadik, ‘Wandering Spirit’ című szólóalbumán Mick Jagger, aki azért választotta a neves producert, mert előző két szólóproduktuma, a ’She’s The Boss’ (1985) és a ’Primitive Cool’ (1987) nem arattak osztatlan sikert. Rubin akkorra már nagy hírnévre tett szert a Run DMC-vel, a Beastie Boyszal és a Red Hot Chilli Peppersszel való közös munkáival, ugyanakkor egy Red Devils nevű Los Angeles-i kocsmazenekart is a szárnyai alá vett, akik épp debütáló albumukon dolgoztak a Def American Recordings cégnél. A banda akkoriban egy kis klubban, a King Kingben játszott hetente, és jó hírük volt, a nézők között látták például Billy Gibbonst, Angus és Malcolm Youngot, sőt Bruce Willist is. Frontemberük, az énekes-harmonikás Lester Butler karizmatikus személyisége nagyban hozzájárult sikerükhöz.

 

 

1992 májusában Rubin rábeszélte Jaggert, hogy menjen el vele a klubba és nézze meg a Red Devilst. Sátán Öfelségét annyira lenyűgözték az ott hallottak, hogy felment a színpadra a bandával jammelni, és elnyomták Little Walter Blues With A Feeling, valamint Bo Diddley Who Do You Love című örökzöldjeit, amelyek közül utóbbit még a Rolling Stones is játszotta karrierjének kezdetén. Nem sokkal később Mick és a Red Devils bevonult az Ocean Way Recording stúdióba, ahol egy maratoni hosszúságú napon, tizennégy óra alatt tizenhárom dalt vettek fel, természetesen élőben. Jagger hangja nyers volt, de szenvedélyes, Rubint meggyőzték a hallottak, megkapta, amit akart. Nem sokkal később Jagger viszont azzal jött elő, hogy a felvételek túl nyersre sikeredtek, szerinte eladhatóvá kellene őket tenni, így Rubinnal, Benmont Trench billentyűssel, valamint Jim Keltner dobossal hónapokat töltöttek a stúdióban a dalok csiszolásával. A történetnek azonban itt vége szakadt, közben megjelent a ’Wandering Spirit’, mely ugyan aranylemez lett az Államokban, mégsem váltotta ki a remélt hatást, Mick pedig újra a Stonesszal kezdett dolgozni, és a Red Devils sorsa megpecsételődött. Rubin hiába adta ki az egyik King King-beli koncertjüket, valamint egy négyszámos stúdió- EP-jüket, 1994-ben mégis feloszlottak, Lester Butler pedig 1998-ban, 38 éves korában meghalt herointúladagolás következtében.

Mick Jagger és a Red Devils teljes anyaga ugyan felkerült a YouTube-ra, egy dalt ráadásul Jagger is kitett a világhálóra, az albumot viszont soha sem adták ki. A banda gitárosa, Paul ’The Kid’ Size így emlékezett vissza a felvételekre: „Egyfelől azt gondolom, hogy jobban is sikerülhettek volna, egyes dalokban nem volt meg a szenvedély, de voltak, amik kiválóan szóltak.”

Megosztás