Április 14-én jelenik meg a Metallica új stúdióalbuma, amelyet 48 fellépésből álló világ körüli stadionturnén mutatnak be. Az új anyag első kislemezdalát néhány órája tették közzé a világhálón.

Az új abum rövid felvezetése így szól: “Igen, jól olvassátok, befejeztük a 12. stúdióalbumunk felvételeit, és hamarosan kézbe vehetitek az új lemezt. Hat év telt el a ‘Hardwired…To Self Destruct’ óta, ezért úgy gondoljuk, hogy itt az ideje egy kis új zenének. A ‘72 Seasons’ 12 számmal, összesen több mint 77 percnyi zenével érkezik meg április 14-én minden zenei platformra.” 
[A matekkal nem értünk egyet, mert szerintünk 10 tradicionális stúdióalbuma jelent meg idáig a zenekarnak.] 
Az első albumelőzetes dal a Lux Æterna, amelyhez Tim Saccenti (Depeche Mode, Coldplay, Lana Del Rey) forgatott videót a hónap elején Los Angelesben.

 

 

Greg Fidelman, James Hetfield és Lars Ulrich a társproducerei az új anyagnak, amely egyelőre csak a Metallica hivatalos webshopjában, a Met Store-ban előrendelhető különböző formátumokban. Az album grafikai tervezése David Turner nevéhez fűződik, aki Grammy-díjat nyert a ‘Death Magnetic’ borítójáért, de ő áll a ‘Through The Never’, az ‘S&M2’ és a ‘Hardwired…To Self Destruct’ grafikája mögött is. 

Az album címét James Hetfield értelmezi: “72 évszak. Az életünk első 18 éve, amely a személyiségünket leginkább formálja. Amikor a szüleink beskatulyáznak minket azzal, hogy megmondják, hogy kik is vagyunk szerintük. Érdekes ebbe a tévhitbe jobban belemenni, és abba, hogy ez miként befolyásolja a világról alkotott képünket. Felnőttkori tapasztalataink nagy része reagálás ezekre a gyermekkori hatásokra vagy ezeknek az újrajátszása. A gyermekkor foglyai maradunk, ha nem dobjuk le magunkról az onnan hozott terheket.”  

Az album megjelenése után 13 nappal indul az ‘M72 Tour’ elnevezésű világ körüli turné Amsterdamban, és 2024. szeptember 29-én ér véget Mexico Cityben. Az előzenekari poszt sokszereplős, az Architects, a Mammoth WVH, a Five Finger Death Punch, az Ice Nine Kills, a Volbeat, a Pantera és a Greta Van Fleet egyaránt megtalálható a listán. A 48 koncert 23 nagyvárost érint úgy, hogy mindenhol kétszer lépnek fel egymás után, az egyedüli kivétel a mexikóvárosi Foro Sol stadion, ahol 4 koncertet is adnak. Hazánk Metallica-rajongói nem ilyen szerencsések, az autóval legközelebbi helyszín a müncheni Olympiastadion 2024. május 24-én és 26-án, a turnéra a jegyértékesítés mindenhol a következők szerint kezdődik (helyi idő szerint):

Legacy Member* szintű fanclub-tagoknak, online igényelt kóddal november 30-án (szerdán), 9 órakor
Fifth Member szintű fanclub-tagoknak, online igényelt kóddal november 30-án (szerdán), 11 órakor
az új albumot a Met Store-ban előrendelőknek, online kapott kóddal november 30-án (szerdán), 16 órakor
nyilvános jegyértékesítés december 2-án, 9 órakor
* Akinek 1994 és 2015 között két vagy több éven keresztül bármikor volt érvényes Met Club előfizetése vagy 2015. augusztus 24-én rendelkezett aktív előfizetéssel. Ez a fanclub-szint már nem szerezhető meg, a Fifth Member szintű tagság megszerzése viszont ingyenes.

’72 Seasons‘ dallista: 

01. 72 Seasons
02. Shadows Follow
03. Screaming Suicide
04. Sleepwalk My Life Away
05. You Must Burn!
06. Lux Æterna
07. Crown Of Barbed Wire
08. Chasing Light
09. If Darkness Had A Son
10. Too Far Gone?
11. Room Of Mirrors
12. Inamorata

 

Megosztás