A minap a SiriusXM rádió vendége volt a Metallica, akik elmesélték, hogyan töltötték az elmúlt heteket bezártságban. Ezzel összefüggésben összeszedtük pár kapcsolódó nyilatkozatukat is.

Metallica

James Hetfield nem volt pesszimista a karanténban töltött időt illetően: „Számunkra két lehetőség van: vagy úton vagyunk, vagy zenét írunk. Mivel az elmúlt időszakban nem lehettünk úton, maradt a komponálás. Írtam is egy rakás zenét, és azt gondolom, sok zenész tett ugyanígy. De jó volt! Hadd mondjak még egy tök jó dolgot: mivel otthon maradtam Coloradóban, elkezdtem a haverokkal összejárni, szerveztünk pár kinti programot. Nagy szerencsénk, hogy a koronavírus nem tudott bezárni bennünket, mert el tudtunk menni a hegyekbe. Együttérzek azokkal, akik nagyvárosokban laknak, de mi itt mehetünk kirándulni, pecázni, vadászni, raftingolni, bringázni, bármit csinálni. Egy csomó emberrel összehaverkodtam, elhívtam őket grillezni, erre korábban nem akadt lehetőségem, mert vagy próbálni kellett vagy koncertezni. Ez óriási dolog számomra! Lementem a garázsba bütykölni, hegesztettem egy csomó dolgot, néhány cuccot megcsináltam az ’All Within My Hands’ alapítvány számára. Aztán csináltam még madáretetőket is, és most bámulok ki az ablakon, figyelem az ötvenféle madarat. Tisztára, mint egy új tévé. Szóval, az életem most ilyen irányt vett a természet felé, de nagyon élvezem.”

Kirk Hammett sem tétlenkedett a kényszerpihenő alatt, ezt mesélte egy másik fórumon: „Folyamatos dialógus volt köztünk, hetente kapcsolatba léptünk egymással, egyeztettünk a közeli jövőt illetően. Én maximálisan kihasználtam az időt a zeneírásra. Ha az elmúlt három-négy évet számba vesszük, legalább hatszáz zenei témát hoztam össze, számba is vettem mindet az elmúlt három-négy hónapban, be is kerültek a zenebankunkba. Megvitattuk őket, kicseréltük a tapasztalatokat, és elkezdtük kidolgozni az ötleteket. Sok mindent meg tudunk csinálni egymástól távol, de muszáj összejönnünk a próbateremben, hogy valami jó kis zenét alkossunk.”

A legutóbbi Metallica-albumon, a ’Hardwired… To Self-Destruct’-on Kirk Hammett nem szerepel szerzőként, ezzel kapcsolatban James Hetfield ezt osztotta meg a hallgatósággal: „Azért nem, mert elhagyta a telefonját – legalábbis ezt mondta –, és azon tárolta az ötleteit. Én elhiszem, hogy így történt, de szerintem rajta kellett volna lenniük a számítógépén is. Be is mutathatott volna pár ötletet, mert mindig ezt csináljuk együtt, de tőle nem jött sok ötlet az említett ok miatt. Másrészt lefoglalta a saját élete, erről, ha akar, majd ő beszél. De azt tudjátok, hogy általában Lars és én kormányozzuk a hajót, végigmegyünk a riffeken, összerakjuk a dalokat. Többet dolgoztam ezen, mint a ’St. Anger’ vagy ’Death Magnetic’ lemezeken, legalább annyit, mint a ’Black’ albumon.”

Hammett korábban már beszélt arról, hogy milyen megsemmisítő élmény volt, amikor elhagyta a telefonját. „Mindent elölről kellett kezdenem.” – sommázta röviden a helyzetet.


A legfrissebb Hard Rock-hírekért kattints ide!


 

Megosztás