Bródy János, hazánk Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadója néhány nappal ezelőtt töltötte be életének 76. évét, amelynek apropóján 17 hazai formáció készítette el a saját verzióját az énekes-gitáros-zeneszerző-szövegíró életművének egy-egy klasszikus dalából.

A kiadvány ’A földön járj – a magyar underground tisztelgése Bródy János születésnapjára’ címmel látott napvilágot, amelynek ötletgazdája és produkciós felelőse Kirschner Péter (Bródy János zenekarvezetője és gitárosa) volt. A lemezt múlt pénteken, ünnepélyes keretek között vehette kezébe a születésnapját ünneplő művész.
Kirschner Péter: „Még 2018-ban, Szabó Benedekkel és Sallai Lászlóval közös szervezésben készítettünk egy Kaláka-feldolgozáslemezt ’De jó elhagyni magamat’ címmel, a Middlemist Red, a Platon Karataev, a Csaknekedkislány és sok más kiválóság közreműködésével. Az anyag nagyrészt az én hangstúdiómban, a Lily Stúdióban készült, és mindenki nagyon szerette, úgy az alkotók, mint a közönség és a megajándékozottak is egyaránt nagy örömüket találták benne. Ennek a lemeznek a sikere kapcsán merült fel bennem, régi idolom és új főhősöm, Bródy János életművének a feldolgozása. Amint ez a projekt eszembe jutott, azonnal írtam régi barátomnak, Likó Marcinak, hogy a Vad Fruttikkal érez-e kedvet részt venni egy ilyen anyagban, illetve van-e kedvenc Bródy János dala. Tizenkét másodpercen belül válaszolt, igent mondott és azt is megírta, hogy melyik dalt szeretné. Aztán hasonlóképpen voltunk még Palya Beával és Szekeres Andrissal a Junkiesből, de a többiek is mind nagyon hamar és nagyon lelkesen válaszoltak és választottak dalt az életműből. A dalok többségét most is én vettem fel, de amit nem, azt is én masztereltem le az egységes hangzás érdekében. Néhány felvétel esetében produceri felkérés is érkezett, Kardos-Horváth János vagy Palya Bea felvételét is módom volt az alapoktól kezdve elkészíteni, ezek csodás ajándékfeladatok voltak. Külön érdekesség a Bródy Ladies felvétel, amit teljes egészében Bródy János zenekara ad elő, csak maga a főhős nem játszik személyesen a dalban. A Covid persze beleszólt az életünkbe, de csak az elkészülés idejét nyújtotta, a lemez minősége pedig csak érettebbé vált a lassan hömpölygő hónapok alatt.”

 

 

Bródy János nemrégiben egy operáción esett át, a művészt rosszindulatú bőrdaganattal diagnosztizálták, amely áttétet nem képez, de képes más területekre is behatolni a szervezetben. „Az a szabály, hogy minden olyan szövetet ki kell vágni, ahol ez a rosszindulatú sejtburjánzás megjelenik” – mondta Bródy. Elmondta, hogy az elején azt gondolta, hogy pár hét alatt túl lesz az egészen. „Egy kis műtéttel indult a dolog, de kiderült, a baj nagyobb, és műtétek sorozata várt rám,…remélem, hogy…csak nagyon közelről lehet majd észrevenni rajtam, hogy némiképp megváltozott az arcom. De hozzátenném: belül nem változtam semmit.”

Bródy

A kiadvánnyal és az elkészült dalokkal kapcsolatban több előadó is nyilatkozott:

Tóth Dóra Lilla (Nunki Bay Starship): „Amikor Péter felkért bennünket, hogy mi is szerepeljünk a lemezen, egyből tudtuk, hogy ezt a dalt szeretnénk feldolgozni. Gyakorlatilag egy percig nem kellett megerőltetnünk magunkat, játszi könnyedséggel gurult ki a kezünk alól ez a feldolgozás. Nagyon örülünk, hogy ez a dalt játszhattuk fel a lemezre, mert talán soha nem volt aktuálisabb, mint most…”
Vitáris Iván (Klasszik Lasszó): „Bródy János igazságai 40-50 évvel ezelőtt is igazak voltak, most is azok, és…talán az idők végezetéig igazak lesznek. Ezek előtt az igazságok előtt tisztelgünk most mi is azzal, hogy kimondjuk őket.”
Másik János: „Bródy Jánost ’75-ben ismertem meg személyesen, Cseh Tamás barátom mutatott be minket egymásnak egy ‘Levél nővéremnek’ előadásunk után, a 25. Színház társalgójában. Aztán átmentünk szembe, az FMK-ba, sokáig beszélgettünk, kellemes este volt. Az Utcán című dalt még pár évvel korábban, tizenéves konzis koromban hallottam, aztán persze sokat énekeltük szünetekben, épp megfelelt az érzékeny, új utakat keresgélő tinédzser lelki világunknak. Gondolkodnom sem kellett ezen, örülök, hogy ezzel a feldolgozással köszönthetem Jánost a születésnapján.”
Lázár Domokos (Esti Kornél): „Bródy János munkássága iszonyatosan fontos alapja a magyar könnyűzenének. Nagyon megtisztelő volt a felkérés, a választásunk pedig a Good bye Londonra esett. Arra gondoltunk, hogy a távozás motívumát kellene megragadnunk zeneileg, a melankolikus újragondolást eléggé hozzánk illőnek éreztük. Reményeink szerint kapott a dal egy olyan új réteget, amely az eredeti dal rockos hangzását egy pszichedelikusabb világgal ötvözi, és így tágítja a szöveg értelmezési tartományát. Imádtuk csinálni, Kirschner Péter és stúdiója a kedvenceink közé tartozik, nagy öröm volt e dal kapcsán sokadjára együtt dolgozni.
Szinetár Dóra: „Bródy-dalt énekelni ajándék. Fegyával muzsikálni pedig mindig egy csoda. Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen módon lehetek részese ennek az ünnepnek.”
Jávori Ferenc Fegya: „Köszönöm a lehetőséget! Egy csodálatos szám, emellett élveztem a szabadságot, és ezáltal egy kicsit »klezmeresítettem« a dalt és ebben Dóri méltó partnerem volt. Remélem, Jánosnak is tetszeni fog.”
Müller Péter Sziámi: „Ott és akkor kezdeném, amikor gimisként roadoltam az Illés zenekarnak a Balaton körül. Ingyért, mert annyira imádtam a dalaikat. Pont, mint most. Már akkor Tini volt a maximális történelmi minimum, a »magyar tinédzser«. Pont, mint most. Ugyanaz az elévülhetetlen feeling és városi folklór happyness volt újrahallgatni (pláne újraénekelni) a Miért hagytukot. Öröm és megtisztultatás. Csak Bródy János és a másik János (Arany) beszélik ilyen tökéletesen ezt a brutálisan költői virágnyelvet. Remélem, hogy a Müller Péter Sziámi AndFriends zenekar újgenerációs zenészei épp úgy élvezték a felvételt, ahogy én, annál is inkább, mert pár év óta ők kísérhetik Tinit a koncertjein. Éljenek a Walesi bárdok! Köszönöm a lehetőséget.”
Likó Marcell (Vad Fruttik): „Ezt az álomszerű csodát, DJ Titusz Portásfej albumán hallottam először. A feldolgozás során az volt a cél, hogy ezt a túlvilági, meseszerű hangulatot tudjuk minél hatásosabban kidomborítani. Úgy emlékszem, hogy a laptop mikrofonjába dalolásztam, hogy ne is lehessen tiszta, popszép az éneksound, ugyanígy a dobot is egy ebédlőben vettük fel. Össze-vissza samplingeltünk rémes minőségű anyagokat, illetve zeneszoftverek kvázi oda nem illő, modern hangjait bántottuk addig, amíg létre nem jött ez a kedves, de kissé nyugtalanító végeredmény.”
Schoblocher Barbara (Klasszik Lasszó): „Nagyon megtisztelő, hogy szerepelhetünk ezen az albumon. Mind nagy Fonográf-rajongók vagyunk. Azt hiszem, sikerült beletennünk magunkat, a Klasszik Lasszó lelkületét ebbe a feldolgozásba úgy, hogy közben a legnagyobb elismeréssel tisztelgünk Bródy János zseniális munkássága előtt. Nagyon élveztük a munkafolyamatokat, a dalt pedig betettük az új műsorunkba. Hálásak vagyunk az élményért.”
Bakos Zita (Herself): „A dalban Bródy János kedves reményteliséggel fedi el a szöveg búskomorságát. Mi megpróbáltuk megmutatni a mondanivaló borúsabb oldalát úgy, hogy megtartsuk a dal eredeti szellemiségét. A feldolgozást annyira magunkénak éreztük, hogy saját klipet is forgattunk hozzá, reméljük, a hallgatók is hasonlóképpen szeretni fogják!”
Szekeres András (Junkies): „Tini bával nagyjából 15 éve ismerkedtünk meg, meglepett, hogy mennyire tájékozott a magyar zenei életet illetően. Egyszer magától lejött a hunniás Beatles-estemre, nagyon nehéz volt úgy játszani, hogy egy legenda figyel, de mérhetetlenül büszkévé tett, hogy ott van. Életre szóló élmény volt fellépni vele az arénában, bár csak egy dalt énekeltünk együtt, de engem ez ellátott sokáig üzemanyaggal. A feldolgozáslemez Kirschner ötlete volt, azonnal igent mondtunk rá, a Jelbeszéd is gyors és határozott ötlet volt, nagyon régóta szerettem volna valamilyen formában foglalkozni ezzel a dallal, kapóra jött, hogy jött ez az album. Még csak most hallgatom a többi előadót, de nagyon szuper, színes kis lemez lett, szívesen kapnék ilyet 76. születésnapomra, legfőképp azért, mert megértem.”
Kardos-Horváth János: „Bródy dalokon kezdtem. Élni, beszélni, gondolkodni. Aztán később gitározni, énekelni, előadni. Nagy kottáskönyvem is volt, ámulva nézegettem a képeket, a hőskorról, meg szuggesztív egy szál gitáros előadóművészről. Egyszer-kétszer – már felnőtt koromban – találkoztunk is, kaptam egy-két jótanácsot. Azért választottam a Földön járj című dalt, mert nem olyan slágeres, de fontos, és szerencsére a zenei szerkezete megengedte hogy kicsit átafrikázzuk. Köszönöm Kirschner Petinek, hogy szólt, és gyönyörűen meghangszerelte, türelemmel, precízen végigvitte nemcsak ezt, de a többi dalt is a lemezre.”

’A földön járj – A magyar underground tisztelgése Bródy János születésnapjára’ dallista:

01. Mama kérlek (Palya Bea)
02. A földön járj (Kardos-Horváth János)
03. Földvár felé félúton (Dorogi Péter)
04. Mit tehetnék érted (Ricsárdgír)
05. Mondd, hogy nem haragszol rám (Klasszik Lasszó)
06. Tangó lemondó (Ónodi Eszter & The Open Pub)
07. Én várok még rád (Herself & Szczuka Panka)
08. Miért hagytuk, hogy így legyen (MP Sziámi AndFriends)
09. 1911 (Besh o droM)
10. Good-Bye London (Esti Kornél)
11. Elmúlt az éjjel (Vad Fruttik)
12. Jelbeszéd (Junkies)
13. A Kárpáthyék lánya (Bródy Ladies)
14. Az utcán (Másik János)
15. Miszter Alkohol (Csillagfröccs & Louisiana Double)
16. Virágok tengere (Nunki Bay Starship)
17. Hull az eső (Jávori Fegya & Szinetár Dóra)

 

Megosztás