Változatlan tartalommal, de új kiadónál, a Mascot Label Groupnál jelenik meg Marty Friedman ’Tokyo Jukebox 3’ című lemeze, amelyről a Makenaide című Zard-dal feldolgozása is elérhető lett.

Marty Friedman 2021

Bár Japánban már 2020. október 21-én megjelent a ’Tokyo Jukebox 3’, de a kiadó körüli bizonytalanság miatt a világméretű terjesztés váratott magára. Korábbi értesüléseink szerint a Prosthetic Records adta volna ki az anyagot Japánon kívül, de a legfrissebb információk alapján végül a The Players Club, a Mascot Label Group leányvállalata lett a befutó, így a holland cégcsoport gondozásában lesz elérhető Marty Friedman kiadványa, amelyet április 16-tól lehet beszerezni. A bejelentés mellé érkezett egy új dal is, a Makenaide Marty Friedman módra.

 

 

A 2009-ben elindított trilógia utolsó darabjáról így mesélt a gitáros: „Játszottam az első két ‘Jukebox’ album dalait a világ minden táján és önálló életre keltek, különösen olyan helyeken, mint Észak- és Dél-Amerika, Ausztrália, Olaszország, Franciaország, sőt Indiában is, mindenütt. Rajongótáborom nagyon elkötelezett, és arra jöttem rá, hogy rengeteg új rajongó rajtam keresztül ismerkedett meg a japán zenével és kultúrával, aminek nagyon örülök. A turnékon úgy tűnik, hogy az elkötelezett gitárrajongókon kívül a japán fanatikusok száma növekedett észrevehetően, ezért most éreztem alkalmasnak az időt a ‘Tokyo Jukebox 3’ elkészítésére.”

Friedman rengeteg energiát fordított a megfelelő dalok kiválasztására, amelyeket fel akart dolgozni az albumon, ezt így magyarázta: „Japánban engedélyt kell szerezned a feldolgozások felvételére és kiadására, és ez nagyon bonyolult és hosszú folyamat is lehet. Szóval nem akartam úgy járni, hogy engedélyt kérek egy dalhoz, megkapom az engedélyt, és aztán nem fejezem be a felvételt bármilyen okból. Az nagyon nagy udvariatlanság lenne. Ezért több hetet töltöttem a dalok kiválasztásával és demózásával, hogy lássam, vajon létre tudok-e hozni olyan változatokat, amik engem is feldobnának, mielőtt még bármilyen kiadóhoz közelednék. Előálltam egy 20 dalból álló listával, és ebből végül 15-öt kiválasztottam, amiről tudtam, hogy biztos nyerők, majd elindultam engedélyt kérni a felvételükhöz.”

A gitáros a Japan Heritage Theme Songot is rátette a lemezre, ez egy saját kompozíciója, amelyen a Tokiói Filharmonikus Zenekarral dolgozott. „A japán kormány megkért, hogy komponáljak egy hivatalos dalt, amelyet eljátszhatnak a japán nemzeti örökséget ünneplő, kormány által szponzorált rendezvényeken. Ez hatalmas megtiszteltetés, és csodálatos volt egy ilyen rangos zenekarral dolgozni, amelyben a feleségem is csellózik. A folyamat kicsit más volt, mint amihez szoktam, mert ahelyett, hogy az elkészült számot a lemeztársaság embereinek játszottam volna el, japán kormánytisztviselőkkel kellett szembenéznem. Emlékszem, néztem a fapofájukat, miután meghallgatták, és izgalmamban teljesen leizzadtam, míg a reakcióikat vártam. Szerencsére tetszett nekik, amit csináltam. Úgy éreztem, ez egy nagyszerű, felemelő lezárása az albumnak.”

A Mascot Label Group már el is indította az előrendelést, áttetsző piros vinyl lemezen és CD-n lesz kapható az újdonság.

Megosztás