Az amerikai gitáros-énekes a Los Angeles Timesnak nyilatkozva mesélte el érzéseit a Fleetwood Mackel kapcsolatosan.

Bár szeptember 17-én új szólóalbummal jelentkezik Lindsey Buckingham, egy mostani interjúban inkább egykori zenekarához, a Fleetwood Machez való viszonyát taglalta. Ebből szemezgettünk részleteket.

 

 

Állítása szerint a nem épp önkéntes távozása előtt a zenekarban többségben voltak azok, akik nyitottak voltak azon ötletére, hogy ütemezzék át a koncertmenetrendet, Stevie Nicks viszont ellene volt, és ekkor a két egykori szerelmes – Nicks és Buckingham – már akkor sem békésnek mondható viszonya még jobban elmérgesedett. Állítólag ultimátumot fogalmaztak meg, hogy a zenekarnak választania kellett a páros tagjai közül a közelgő turnéra való tekintettel, és ennek Buckingham itta meg a levét. „Ez pont olyan, mint ha Mick Jagger azt kérdezné: »Keith vagy én?« Nem, egyikőtök sem mehet el, de az énekesnek mindenképp maradnia kell.” Buckingham távozása előtt már köztudott volt a Stevie Nicksszel való háborúja, a gitáros szerint a zenekar és a menedzser Irving Azoff inkább a pénzügyekre fókuszált – különösen a stadionkoncertek utáni bevételekre –, mint magára a zenekarra és annak zenei örökségére. Szerinte Mick Fleetwood sosem volt anyagilag stabil, nem tud a pénzzel bánni és jó pár házasságot hagyott maga mögött.
Buckingham még hozzátette, hogy Christine McVie és a menedzser Azoff is ugyanilyen pénzcentrikusak. Nem sokkal a kirúgása előtt egy rövid üzenetet kapott a billentyűs hölgytől: “Nagyon sajnálom, hogy nem álltam ki melletted, de tudod, most vettem egy házat.” Szerinte Azoffnak nincs szüksége pénzre, mégis az anyagiak azok, amik hajtják.

Azoff természetesen visszautasítja Buckingham vádjait és Stevie Nicksnek ad igazat, noha megérti Buckingham álláspontját, hiszen könnyű a menedzsert hibáztatni mindenért. „Lindsey tudomásul vehetné, hogy a saját tetteiért ő felel. Amivel talán megvádolhatnak, az az, hogy sokkal tovább össze tudtam tartani a bandát, mint ahogy rajtuk múlt volna. 2018-tól az új felállás sikere annak köszönhető, hogy Stevie Nicks és én már a kezdetektől fogva gondolatban és szándékban teljesen egymásra hangolódtunk. Bár az anyagi haszon nem volt motiváló tényező számomra, azért tegyük hozzá, Lindsey nélkül is a valaha legnagyobb bevételt könyveltük el a turnéból.”

Buckingham persze ezt teljesen másképp látja. Szerinte ő és Nicks ellentéte túlmutat az anyagiakon. Bár kapcsolatuk nem volt zárt a külvilág számára, ellentétük fő oka az irigység az énekesnő részéről: „Egyszerűen nem akart magának versenytársat a színpadon. Úgy akarta újjávarázsolni a bandát, hogy annak ő legyen a középpontjában. Elemezhetjük életének e szegmensét, mi az, ami sikerült, mi az, amin elcsúszott, de a helyzet az, hogy a kreativitásnak ebben nem jutott szerep. Ugyanez a helyzet az energiaszinttel, ami egykor mozgatta. Nehéz volt számára feldolgozni, hogy én egyáltalán nem a koromnak megfelelően ugráltam fel-alá a színpadon. Azonkívül magányos is. Körbeveszik azok, akik neki dolgoznak, biztos akadnak barátai, de tudjuk, mi a helyzet.”

A Fleetwood Mac szappanopera tehát folytatódik, bár Buckingham szerint most már nem olyan durván, mint a kirúgásakor és az azt követő jogi hercehurca alatt. Nemrég azt is mondta, Mick Fleetwood megkereste őt, és azt mondta, hogy szeretné, ha visszatérne a csapatba.
„Sosem szenvedtem önbizalomhiánytól és néha elragadtattam magam, miközben a zenekart vezettem. Nem vagyok olyan erőszakos, mint korábban, és ez nem annyira rossz. Így most már jobban figyelek a környezetemre és kevesebbet foglalkozom magammal” – zárta gondolatait a gitáros.

“The show must go on”, Buckingham a cím nélküli új stúdióanyagát – amely már a kilencedik a sorban – szeptember 17-től kezdődően 22 állomásos USA-turnéval promotálja. Európába 2022-ben ér át a koncertsorozat, amely hazánkat nagy ívben elkerüli, részletek az alábbi plakáton.

Megosztás